Дмитриј Медведев поднео извештај Државној думи РФ

18-04-2013 11:00:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Премијер Русије Дмитриј Медведев резимирао је резултате прве године рада свог министарског кабинета. Он је поднео извештај Државној думи Русије.

Свој извештај Дмитриј Медведев започео је општим прегледом економске ситуације. Он је истакао да су први месеци ове године потврдили узнемиравајућу тенденцију успоравања раста светске економије. И мада су ризици овде прилично озбиљни, у целини, по мишљењу шефа владе, ситуација у Русији није лоша.

- Унутрашњи бруто производ 2012. године се увећао за 3,4%. Реална плата током скоро читаве 2012. године била је виша него 2011. године. Углавном то се наравно десило на рачун повећања плата радницима у здравству и образовању, и новчане надокнаде војним лицима. Ми можемо да говоримо и о другој чињеници која радује – невиђено ниском нивоу незапослености: 5,5%. Федерални буџет практично је избалансиран, извршен са малим дефицитом од 0,06% од висине унутрашњег бруто производа. Да подсетим какви су буџетски дефицити у другим земљама: у САД око 9%, у Јапану 10%, у Великој Британији 8,2%.

Русији је пошло за руком да сачува на добром нивоу и социјалне показатеље. Број новорођених је увећан. 2012. године рођено је скоро 2 милиона деце. Смањује се смртност, расту приходи становништва. Русија је једина земља која у време светске депресије повећава плате радницима из буџета. Али принципијелни значај има не само темпо раста, већ и структура економије у целини, изјавио је Дмитриј Медведев.

- Даљи раст није могућ без побољшања инвестиционе климе у земљи. Сада Русија заузима 6. место у свету и 2. место међу земљама БРИКС по обиму директних страних инвестиција у последњих 5 година. То су добри резултати, али има куда да се тежи, подвукао је Дмитриј Медведев. Он је истакао да је пред владом задатак да се до 2018. увећају обими страних инвестиција да 50 до 70 милијарди долара годишње.

Реферат о раду владе Медведева трајао је скоро два сата. Још толико времена премијер је одговарао на питања посланика. Захваливши парламентарцима на емоционалном, а понекад и критчном наступу, Дмитриј Медведев је истакао да сматра праксу подношења извештаја владе пред Државном думом врло корисном.

Реферат премијера посланички корпус је примио на разне начине. Али већина парламентараца не само да су га позитивно оценили, већ су дали и своје предлоге. По мишљењу лидера партије ЛДПР Владимира Жириновског, неопходно је појачати одговорност свих министара ичиновника и бити строжији у захтевима.

- И владу су подмладили. Али молим, Дмитрије Анатолјевичу, повећајте степен одговорности свих министара и чиновника. Они треба да одговарају за све што раде.То је тежак посао одговарати за целу грану. То треба да буду хероји, врло храбри људи, а ако они немају такву храброст, треба именовати оне који су спремни, иначе нећемо постићи велики успех. Ви се трудите, а на нешто нижем нивоу је већ горе.

Председник партије Праведна Русија потпредседник Државне думе Николај Левичев је истакао да су у нову владу полагане велике наде. У многоме кабинет министара је оправдао очекивања. Али ако у руковођењу земљом буде учествовала опозиција, рад ће бити ефикаснији, сматра парламентарац.

- Да кажем одмах, у извештају нам је недостајало самокритике. У таквом случају критика је мисија парламентарне опозиције. Узмимо рад владе са мајским указима председника, јединство става извршне власти нисмо до данас видели. Пред владом стоји врло јасан циљ: осигурати раст економије не мањи од 5%, а по оценама Академије наука треба најмање 6-7%.

Са своје стране први заменик председника комитета Државне думе за индустрију Владимир Гутенев је истакао да су очекивања од извештаја владе оправдана.

По оценама посланика и новинара, такве оштре полемике у Државној думи није било одавно.

Светлана Калмикова,