Златна маска: најбољи од најбољих...

18-04-2013 02:01:07 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Москви су именовани добитници националне позоришне награде Русије Златна маска. Одлука жирија у многим категоријама била је неочекивана. Први пут, на пример, награду за главну номинацију „драмска представа“ освојило је не позориште из престонице, већ провинцијално – Јарославско драмско позориште Волков. А један од лидера по добијеним златним маскама је Пермско позориште опере и балета Чајковски.

Уметнички руководилац пермског позоришта Теодор Курентзис је излазио на сцену као најбољи дирегент опере, балета, али трећа маска је била најзначајнија: за добуки и културолошки прилаз формирању балетског репертоара. Теодор Курентзис у интервјуу за Глас Русије је изразио уверење да се данас права уметност рађа управо на периферији.

- У принципу престоничка позоришта су нефлексибилна. Она имају велике традиције, она припадају тешкој категорији. А периферијска могу да стварају актуалну уметност.

У дурштву двоструких добитника заједно са Теодором Курентзисом нашао се режисер Дмитриј Черњаков који је поставио у московском Бољшој театру руску класичну оперу Руслан и Људимила и Примабалерина из Петербурга Диана Вишњева. И жири и публику је одушевио њен рад Диана Вишњева: дијалози. Све троје су авангарда савременог музичког позоритша, рекла је у интевјуу за Глас Русије члан жирија Златне маске Јекатерина Бирјукова.

- То што је показао Курентзис, то је било изнад свега. Супер квалитет! Што се тиче Черњакова, наравно, он је и режисер и уметник међународног нивоа. Код нас таквог више нема. Његов рад Руслан и Људмила невероватних је размера! То је може се рећи не једна представа, већ три одједном! Што се тиче Диане Вишњеве, када смо видели њен балет схватили смо да све остало просто бледи.

Диана Вишњева је балерина навикла на тријумфе светских размера. Ипак у интервјуу за Глас Русије признала је да о таквом успеху на Златној масци није могла ни да сања.

За московско Музичко позориште Станиславски и Немирович-Данченко, чија је представа Сан летње ноћи проглашена најбољом у опери, Златна маска је постала не само стваралачко признање, већ и велика тачка у скандалу око поставке. То је заједнички рад позоришта са Енглеском националном опером. Дело истакнутог композитора Бенџамина Бритна на руску сцену поставио је Кристофер Олден. Златна маска укида све ружне оптужбе за педофилску позадину у основи поставке, сматра директор позоришта Владимир Урин.

- Врло ми је драго што су позоришни кругови прогласили ову представу најбољом. За наше позориште то је врло важан догађај. Не само са стваралачке тачке гледишта. Већ и зато што је свим демагозима јасно речено: господо, то је уметност и не треба се у њу мешати.

Коначно, главни јунак Златне маске, Јрасолавско драмско позориште Волков и његова представа Без назива направљена је по Чеховљевом делу. Уметнички руководилац позоришта Јевгениј Марчели у интервјуу за Глас Русије признао је да је жири донео нестандардну одлуку, доделивши колективу две Златне маске одједном – за најбољу предтаву у драми и најбољу мушку улогу.

- То је моја омиљена прва драма Чехова коју је написао у 18. години и која је матрица свих његових будућих драма. Тачније ако хоћеш да схватиш Чехова, треба да упознаш његову прву драму.