Амбасадор Русије у Јужној Кореји: формат шестостраних преговора има још потенцијала

19-04-2013 09:26:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија сматра да све стране које непосредно учествују у решавању сложене ситуације на Корејском полуострву и око њега, морају показати максималну одговорност и уздржаност. Ситуација је компликована, али још увек није зашла у ћорсокак, изјавио је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ амбасадор Русије у Републици Кореји - Константин Внуков.

На преговорима учествују НРК, САД, Русија, Јужна и Северна Кореја и Јапан и они се са променљивим успехом воде још од 2003.године. Говори амбасадор Внуков:

- Нисам сагласан са ставом да би требало ставити крст на преговоре. Сматрам да је учињен велики напор, огроман посао. То је залог за будућност. Са друге стране, нико није предложио бољи формат. Сматрам, да управо овај шестострани формат, са механизмом који већ постоји, дозвољава да се размотре интереси свих страна које у преговорима учествују. Друга је ствар то што се, узевши у обзир нове реалне околности, неки стари шаблони морају ставити на страну. Ваљало би размислити како да се постојећи механизам модернизује.

Ситуација на Корејском полуострву се посебно заоштрила у вези са почетком заједничких америчко- јужнокорејских вежби. Пјонгјанг је званично одговорио 28.марта, изјавивши да ће све конфликте са јужним суседима решавати у складу са правилима рата. Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је нередио нукларни напад на америчке базе у јужној Кореји, на Хавајима, острву Гуам, и у Јапану, у случају провокације.

За Русију ова ситуација има веома велики значај, изјавио је Константин Внуков:

- За нас ова ситуација на Корејском полуострву није некакав апстрактни појам. То је питање које непосредно утиче на стање безбедности Русије. И утиче на наше планове за развој Далеког истока. Ако овде све буде добро- то ће помоћи развоју. И напротив, ако крене лоше, са тим треба рачунати. Зато је Русија веома заинтересована да се ситуација максимално стабилизује. А још боље би било да дође и до побољшања.

У Јужној Кореји ради око 5 хиљада руских држављана. Како је рекао амбасадор Внуков, они нису угрожени и амбасада није издавала никаква упозорења или препоруке Русима у вези са евентуалним ограничењима путовања у ту земљу.

Главни догађај године у смислу руско-јужнокорејских односа треабало би да буде сусрет председника Русије Владимира Путина са новом председницом Јужне Кореје Парк Ген Хје . Прва жена председница земље је ступила на дужност у фебруару ове године. Она ће учествовати на предстојећем самиту „Велике двадесеторице“ у септембру у Санкт Петербургу.

Андреј Федјашин,