Може ли се сачувати од терористичког акта?

20-04-2013 10:07:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Да ли су у нашем променљивом свету моугћа „тиха острвца“ где не би било опасности од терористичког акта? Или смо осуђени да живимо у свакодневном страху? Како се заштитити од терориста и како превладати последице сусрета са блиском смрти? Како би се нашао одговор на ова питања, Глас Русије је окупио на специјланом ТВ мосту Москва-Лондон-Вашингтон експерте за борбу против тероризма, психологе, политикологе и оне који су пострадали од терористичког акта.

Дискусија је протекла после Бостонске трагедије 15. априла, у којој су погинуле три особе, више од 180 је рањено. За сада је нити за разотркивање злочина врло мало.

Москва, Лондон и Вашингтон – све три престонице су у разним периодима доживеле крваве терористичке актове. У Вашингтону је био 11. септембар 2001. године и пад авиона на Пентагон. Лондон је доживео у лето 2005. године експлозије у престоничком метроу, 52 особе су погинуле. У Москви је на јесен 2002. године изведен терористички акт на Дубровки, када су терористи узели за тоце више од 700 људи. Приликом ослобађања погинуло је 130. На пролеће 2010. одјекнуле су експлозије у престоничком метору, погинула је 41 особа.

Пострадали у терористичким активима у Москви и Лондону у исти глас говоре да је тешко научити живети са психичком траумом, али је могуће. Учесница ТВ моста Жаки Патнем је рекла да је морала две године да се лечи после експлозије у лондонском метроу.

- Никада нећете бити исти као раније. Бићете помало другачији човек. Али то не значи да је живот завршен. Он се наставља.

Ове недеље у Лондону ће бити одржан међународни маратон. Организатори су објавили да не планирају да откажу манифестацију. То је сасвим исправно, то лишава тероризам рекламе сопственог терорра, рекао је британски експерт за борбу против тероризма са Ливерпулског униерзитета Џона Мурса Дејвид Лоу. По његовом мишљењу, један од најважниих начина да ојача међународна борба против терора је размена обавештајних информација.

- Размена обавештајних информација је много важнија. од 2005. године у овој области десиле су се важне промене набоље. У ЕУ улога Европола у борби против тероризма била је врло ојачана после терористичког акта на мадридској железничкој станици 2004. године и после Лондона 2005. године. Сада Европол објављује специјалне реферате о борби против тероризма. Он такође координира сарадњу британских, немаких и франуцских органа безбедности.

Русија има своје искуство супротстављања терористичкој опасности. И мада је у поређењу са временом чеченских ратова 90-их година урађено врло много, опасност од тероризма није ликвидирана до краја. Неутешан је закључак до којег су дошли експерти у дискусији коју је организовао Глас Русије: на данашњи дан није могуће поптуно искључити опасност од терористичких актова у разним градовима света. Она се може само свести на минимум.

Андреј Федјашин,