Русија и Египат: односи се развијају у позитивном кључу

20-04-2013 10:19:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин задовољан је позитивним развојем руско-египатских односа. Ово је он изјавио на састанку у Сочију са својим египатским колегом Мухамедом Мурсијем. Тако је робна размена између две земље достигла три и по милијарде долара. У перстпктиви је реализација великих зајендичких индустријских пројеката.

Нови развој Египта после револуције суочио се са озбиљним економским тешкоћама. Златне и девизне резерве земље су подржавале економију у последње две године. Сада су резерве значајно смањење. А производња у земљи је опала.

Да ли Египат може да рачуна на руски кредит за сада је отворено питање. Све детаље лидери две земље су проучили економским ресорима, саопштила је делегација после преговора. Изашавши пред новинаре Путин и Мурси су ту тему заобишли, обећшавши да ће развијати економију две земље.

- У условима сложених процеса у региону, сарадња у економској области јача. За 2011-12. годину робна размена скочила је за 70%. Битно место у трговини заузима пољопривредна продукција. Договорено је да се постепено ради на диверзификацији наших трговинско-економских веза, да се више пажње поклања инвестиционој сарадњи. Да се увећа узајамни ток инвестиција помогли би нови пројекти у сфери индустријске кооперације, енергетике и исте те пољопирвреде.

Велике руске компаније већ раде у Египту. "Силовие машини" се бави техничком модернизацијом Асуанске хидроцентрале. Лукојл учествује у освајању нафтних и гасних налазишта, такође раде Гасрпом и грађевинске компаније.

Нове власти Египта рачунају на учешће Русије у индустријском успону земље, на значајном проширењу сарадње посебно у енергетици, при томе већ у скорије време.

Египат треба да активизира трговинске и економске контакте са стрим партнерима и да налази нове. Лидер Египта од Русије је започео турнеју по земљама БРИКС. Мурси је већ говорио да је земља врло заинтересована за придруживање тој организацији. Али пре тога економија Египта по Мурсијевим речима треба да покаже добре резултате. Тако да за сада нема повод ада се говори конкретније о тој иницијативи.

Такође шефови држава су много пажње поклонили међународној проблематици. Владимир Путин назвао је Египат утицајним фактором блискоисточног региона. Прилично дуго су разматрали ситуацију у Сирији – како довести земљу до скоријег прекида ватре и почетка унутарсиријских преговора. По том питању мишљења Русије и Египта су јединствена.

Олга Денисова,