Венецуела: гласови траже бројање

20-04-2013 10:34:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Јаче од грмљавине шерпи на улицама Каракаса данас се пронела вест о одлуци Националног бирачког савета Венецуеле да ће извршити ревизију свих у овом тренутку непроверених система за електронско гласање. Ову одлуку је неочекивано одобрио лидер опозиције Енрике Карпилес који не признаје резултате председничких избора. Он је од Николаса Мадуроа изгубио за свега око један и по одсто гласова и захтевао је њихово поновно бројање. Међутим, Савет је донео одлуку само да „прошири ревизорску проверу“ на све изборне кутије које нису биле проверене на дан избора.

По законима Венецуеле 54% бирачких листића пролази кроз ревизорску проверу на дан гласања. Сад ревизији подлеже преосталих 46%. Притом се истиче да ревизија не значи ручно бројање гласова.

Лидер опозиције Енрике Каприлес је уверен да ће ова провера помоћи да се докаже чињеница непоштене победе Николаса Мадура. Међутим, тешко да треба веровати у овакве оптужбе, изјавио је за „Глас Русије“ шеф лабораторије Института за Латинску Америку РАН Виктор Семјонов:

- Мислим да се након пребројавања преосталих листића неће десити ништа неочекивано и да се ситуација неће променити у корену. Своје мишљење могу да поткрепим оценом венецуеланског бирачког система коју је дао бивши председник САД Џими Картер: он је сматрао да је овај систем један од најсавршенијих на свету. Осим тога, желим да истакнем да је за све време док је председник био Уго Чавез, било одржано неколико председничких избора и да нису примећена значајнија намештања.

Уједно, не може се у потпуности искључити могућност откривања прекршаја на изборима у Мадурову корист, сматра професор на катедри за америчка истраживања факултета за међународне односе СПбДУ Лазар Хејфец. Стручњак претпоставља да ће опозиционе снаге у Венецуели на сваки начин покушати да измакну тле испод ногу својих конкурената:

- Ако у току ове ревизије буду откривени озбиљни прекршаји везани за велики број намештања, распоред друштвених снага ће бити потпуно другачији. То ће опозицији дати прилику да се обраћа народу и разноразним међународним инстанцама и да говори о нелегитимности власти.

По мишљењу Лазара Хејфеца једно од Мадурових слабих места је изузетно мала предност у односу на конкурента по броју гласова бирача. Још један елемент рањивости политичког наследника Уга Чавеза је то што нема харизму коју је командант поседовао. Стручњак је убеђен да је ово друго могло да послужи губитку дела електората после Чавезове смрти:

- Социјализам 21. века и боливарска реболуција су многима у Венецуели и ван њених граница донели реалну материјалну корист, зато се данас може говорити о извесном стабилном електорату за „чавизам“. Међутим, овај нагли пад у поређењу с октобром прошле године говори о томе да има јако много оних који се колебају.

По мишљењу стручњака, не очекује се нагли прелазак политичког сукоба у оштрију фазу. Чак ни у случају поновног прегледа резултата избора Венецуели не прети дужа политичка криза.

Павел Силајев,