Спасити руске некрополе у иностранству

20-04-2013 11:23:22 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Очување руских некропола у иностранству треба да постане друштвени и државни задатак Русије. До таквог закључка дошли су учесници московске међународне конференције Острва нашег сећања: руске некрополе у туђини.

20. век оставио је посебни траг у историји Русије. После револуционарног преврата, грађанског и отаџбинског рата, милиони руских војника су нашли последње уточиште далеко од домовине. Гробови сународника данас постоје скоро у свим земљама света. То су и војни меморијали и цивилни гробови, и историјски споменици. Очување руских некропола је и обнова историјске правде, уверен је један од организатора актуалне конференције, директор руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков.

- Без обнове везе времена, без историјског сећања, врло је тешко говорити о развоју, процвату и препороду Русије. Наша историја је била једна од најоклеветанијих у свету. Читав век трајало је њено преписивање и заборав. И чак Велики Отаџбински рат који је величанствени подвиг руског народа, подвргава се покушајима ревидирања и извртања. До данас нису сви хероји сахрањени у Русији, шта да се каже о руским некрополама у иностранству, које су дуго биле заборављене.

После распада СССР појавила се нова узнемиравајућа тенденција. У неким постсовјетским републикама управо помоћу руских гробаља покушавају да се избаве од историјске прошлости, говори заменик руководиоца Россотрудничества Георгиј Мурадов.

- У многим новим државама постсковјетског простора руски гробови се никако не одржавају, руше се, или се умишљено ради тако да се они разоре. Тако државе желе да избришу историјско сећање, како би утврдиле своја национална осећања и означиле одуство било каквих веза са Русијом.

Слични проблеми са руским меморијалима и гробовима постоје и у Бугарској. Истина и на нивоу владе, и на добротворним начелима они се ефикасно решавају, говори председник националног покрета Русофили Николај Малинов.

- Наш покрет има 162 организације по читавој Бугарској и 27 хиљада чланова. Костурнице су сада у нашој земљи заштићене владиним споразумима између Бугарске и Русије. Са споменицима као што су Аљоша у Пловдиву и Совјетској армији у Софији с времена на време се појављују проблеми. За локалне русофобе они су својеврсни симболи, од којих желе што пре да се ослободе. Зато с времена на време наша организација се налази скоро у полуратном стању.

Велики допринос у налажење, обнову и очување руских некропола дају и руски грађани. За сада више на добровољној основи. Захваљујући таквим органиазцијама као што је Центар националне славе и Фонд Андреја првозваног, 2008. године у турском граду Гелиболу појавио се меморијал руским војницима, учесницима рата са Турцима 1877-78. године, објавило је Императорско православно палестинско друштво. Почетком априла сазнало се да ће ускоро влада Русије издвојити милион долара за обнову руске некрополе у Београду.

Милена Фаустова,