Историја ремек-дела: од скандала ка тријумфу

20-04-2013 11:28:06 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У московском Бољшој театру уметници Финског националног балета изводе реконструкцију представе Свето пролеће, чији су аутори велики руски мајстори – композитор Игор Стравински, кореограф Вацлав Нижински и сценограф Николај Рерих. Овом историјском поставком Бољшој театар завршава међународни балетски фестивал, посвећен стогодишњици светског ремек-дела кореографије – Светом пролећу.

Живот ремек-дела, како се често дешава, започео је скандалом. Жесток пагански сиже приношења жртве, оштра, груба пластика – за све то публика још није била спремна. Али прошло је мало времена и оно што је шокирало на премијери постало је уобичајена појава, добило је назив модерне. Кореографија 20. века развијала се управо у том смеру и одвојила се од извора врло далеко. Није ли застарело Свето пролеће које је урадио Нижински? На ова питања уметнички руководилац Финског националног балета Кенет Грев има следећи одговор:

- Са једне стране поставци је сто година, и када отварамо завесу, то постаје очигледно. Али са друге стране, представа врло брзо понесе публику, и она почиње све више да се у њу уживљава. Сви ови покрети, понекад чак брутални, ови гестови данас делују врло занимљиво.

Наступ Финског балета Бољшој театар је пратио јединственом акцијом: у фоаје су изнели четири свеске аутора Светог пролећа Вацлава Нижинског. У њима је он фиксирао свој систем бележења балетских покрета и сопствени систем обуке играча. Главни кустос музејских фондова Бољшог театра Јекатерина Чуракова је објаснила која је вредност тих раритета.

- 1971. године предала их је Русији, Бољшој театру супруга Нижинског, ромула Нижинска. Они никада нису излагани – чувани су у фондовима. Сви су настали 1917-18. године, када је Нижински живео у Швајцарској и више није играо. Скице су изведене оловком, зато их је прилично тешко чувати и читати, оне су већ избледеле.

Финска трупа је започела рад на поставци пре 25 година. Ми смо проучили све визуелне материјале, фотографије, слике, цртеже, записе – рекао је уметнички руководилац Кенет Грев. Радили смо са људима који су видели и памте представу. И већ две деценије представа у кореографији Нижинског је на репертоару финског позоришта. А главну улогу Изабранице изводи Мира Олила. Ову јунакињу, најлепшу девојку, жртвују паганским боговима, молећи их за летину. Играчица признаје: Ова улога је и физички врло тешка: ја чак руке разбијам о сцену. Али емоционално је још теже.

- Мени се чини да је то врло занимљиво за нас да се вратимо сто година уназад, у наше кореографске традиције. А са историјске тачке гледишта да одемо још дубље неким нашим коренима, старим обредима.

Финска трупа на фестивалу у Москви је показала и друге, свежије представе из свог репетроара. Али историјска реконструкција Светог пролећа је била упечатљива финална тачка московског фестивала који је приказао верзије разних чувених кореографа.

Наталија Викторова,