Парагвај уочи свеопштих избора

21-04-2013 09:29:46 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Marcos Serrou Amaral/cc-by-n |


21. априла, 6. пут после пада диктатуре Алфреда Стреснера, Парагвајцима предстоји да изаберу председника земље и парламентарце. Данас, према саопштењу из Асунсјона, ситуациа у земљи је празнична и мирна.

Становници разматрају биографије и заслуге кандидата. И то сваки од 3,5 милиона бирача се труди да изабере најдостојнијег. Сви се надају да ће избори бити одржани легитимно и праведно. Са своје стране, географски суседи Парагвајаца се надају да својевремено пострадала од диктатуре земља заслужује такве промене. Поред тога, Парагвајци морају да забораве да су у јуну протекле године они дозволили свом парламениту да суспендује законито изабраног председника Фернанда Лугоа. Подсетимо, већина латиноамеричких суседа је схватила тај догађаја као држани удар, опозвавши из Асунсјона своје амбасадоре. Латиноамерички суседи су чак издејствовали да би Парагвај био привремено искључен из Јужноамеричког заједничког тржишта МЕРКОСУР. Међутим, данас читав регион заједно с Парагвајцима чека излазак земље из изолације. Једино што морају да предузму бирачи у недељу, то је да се такав догађај не понови, јер то угрожава и престиж земље, и свакодневни живот њених грађана. Дакле, треба још једном погледати списак кандидата, изабравши њајпаметнијег и најдостојнијег. Сложени избор треба учинити међу два основна супарника, која претендују за положај шефа државе. То су правник Ефраин Алегре и предузимач Орасио Картес, који имају практично једнаке шансе за победу.

Уз сву мирноћу у народу све до сада памте јунске догађаје протекле године, када је од власти био самовољно одстрањен законито изабрани председник Фернандо Луго. Иначе навикнута на државне ударе и ратове земља све до сада се са негодовањем сећа тешке дане, када су се после деценија диктатуре у земљи нашле снаге које су покушале да је врате у прошлост. Зато је јунски конфликт многе подсетио на војни удар, јер је имао неочекиване последице. Једног дана се земља нашла са два председника и две владе, јер је парламент лажно оптужио за тобоже недовољно испуњавање председничких обавеза легитимног шефа државе и популарног Фернанда Лугоа. Он је изјавио да намерава да се врати у велику политику, али се то, нажалост, није десило.

У иностранству све до сада влада забринутост у вези са тим догађајем, који су тада Бразил, Аргентина и Колумбија назвали војним ударом. Председник Венецуеле Уго Чавес је претио Асунсјону обуставом испорука нафте. У данашњем Парагвају такође постоји забринутост. Сазнало се да је један од кандидата за председника, Орсио Картес умешан у трговину дрогом, што озбиљно крши углед странке Колорадо, која је владала земљом 61 годину.

Зато водећи политичари, између њих и претенденти за положај шефа државе, и кандидати за парламент, позивају сународнике на посебну будност. Парагвај не сме да понови трагичне стране своје историје.

Игор Кудрин,