Руски научници проучавају очувани мозак мамута

21-04-2013 09:57:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Палеонтолозима Русије пружила се јединствена прилика да испитају мозак мамута и да се изврши његово упоређење са мозгом азијског слона. До сада су мозак изумрлих сисара проучавали на основу моделирања пронађених можданих комора лобање. Међутим у Републици Јакутија откривена је млада женка мамута Јука са очуваним мозгом. Сада ће руски научници по први пут реконструисати структуру коре хемисфера мозга.

Проучавање мозга мамута на основу израђених модела – сада је већ у прошлости, кажу научници Научно-истраживачког института морфологије човека Руске академије медицинских наука у Москви. Научни тим, на челу са познатим руским палеонтологом Сергејем Савељевим недавно је добио изузетно вредну пошиљку из Јакутије – херметички упакован мозак мамута Јука. Научници су већ извршили скенирање крхког нервног ткива и прелазе на анализу његовог биохемијског састава. Касније ће бити направљен тродеминезионални модел мозга изумрле животиње.

На тај начин пружа се могућност упоређивања мозга мамута са мозгом азијског и афричког слона. Може се реконструисати еволуција можданих структура. Очекују се и нова открића у палеонтологији.

Остаци 9-годишњег мамута откривени су заједно са другим палеонтолошким налазима у Јакутији 2010-2011. године. Геолошка старост Јуке је око 40.000 година. Међутим мамут је донео палеонтолозима и другу сензацију.

Томографијом је било утврђено, да се унутар лобање налази очуван мозак. Биле су видљиве његове спољне структуре и зоне сиве и беле масе. Такав мамут са потпуно очуваним мозгом прво је откриће палеонтолога за протеклих 200 година проучавања овог праисторијског сисара.

Вађење мозга, а да се не би оштетио, није био једноставан захват. Меко ткиво, које се очувало замрзнутој земљи, лако је могло да се распадне. Научна екипа Сергеја Савељева и научници Јакутске академије наука фиксирали су мозак формалином преко рупе у лобањи. Затим је лобања пажљиво отворена. Вађење крхког ткива трајало је шест сати, а након ове комликоване трепанације извршена је херметизација.

Цео посао је трајао око месец дана. Сада ће научници темељито бележити све податке о мозгу Јуке и направити његов „картон“. О резултатима својих сензационалних истраживања обавестиће своје колеге палеонтологе.

Олга Соболевска,