Истрага Бостонске трагедије: терористи познати, питања остају

22-04-2013 12:14:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Један од највећих градова САД – Бостон – долази себи после терористичке акције, која је ове недеље потресла земљу и свет. На победничкој линији међународног маратона десило се две експлозије. Погинуло је 3 човека, више од 180 је рањено. Специјалним ресорима је било довљно 4 дана да би сазнали личности злочинаца. То су браћа Царнајеви – Тамерлан и Џохар. Оба су рођена на Северном Кавказу. Већ у току више година су браћа живела у САД-у. За истрагу је загонетка шта је било мотив тог монструозног крвопролића. Дописник Гласа Русије Роман Мамонов се налазио недељу дана у Бостону, посматрајаћи истрагу и реаговање становника.

Најстарији у САД-у, један од најпрестижнијих у свету Бостонски маратон је почео у понедељак у складу са традицијама. Маршрута те трке је почела у граду Хопкингтон, даље је пут, дугачак 42 километра, водио кроз поља и брежуљке са завршетком у самом центру Бостона. Најбржи спортисти трче отприлике у току 2 сата. Још кроз три сата морају да финиширају сви тркачи. Међутим, овог пута се тако није десило. Отприлике у 14.45 на победничкој линији маратана је одјекнула експлозија, кроз 12 секунди друга. Почела је паника. Директан пренос је показао све, што се дешавало: крв, срушене трибине, дим, чули су се повици рањеника. Очевици те трагедије кажу да је све подсећало на језиву ноћну мору.

- Чули смо две јаке екслозије, те смо се уплашили. Видела сам рањенике, они су лежали на земљи, све је унаоколо било посуто крвљу.

- Чули смо два ударца. Прво смо помислили да се нешто десило са звучником. Међутим, чули смо да читаво медицинско особље позивају на победничку линију. Видели смо како носе пострадале, једна је жена изгубила ногу. Међу рањеницима су била и деца.

Троје je погинулo, међу њима и 8-годишњи дечак. Број пострадалих је више од 150 људи. Лекари кажу да већина има распрсне ране. Бомбе су имале унутра неке предмете за распрскивање да би имале убитачније деловање. Ево што је испричао хирург војне болнице државе Масачусетс Питер Фејгенхолц.

- Само у нашу болницу су донели 29 пацијената, 8 од њих је данас у критичном стању. Многи су добили веома озбиљне трауме. Најтеже рањенике су донели првих 15 минута после експлозија. Тада нисмо знали да је то само почетак.

Руски дипломати су прво објавили информације о 24 учесника из Русије. Касније је било прецизирано да је у трци учествовало 19 спортиста, сви су они живи и здрави. Ево што је Гласу Русије испричао Рус Вадим Бељаков о мерама безбедности на маратону.

- Знате да је маратон масовна акција. У било ком граду је то огромни празник. Људи долазе са породицама. Ове је године у Бостону 500 хиљада људи изашло да би подржало маратон. То је била маса света, распоређена дуж пута од 42 километра. Зато су овде немогуће мере безбедности, уобичајене за стадион или неки други објекат.

Дакле, нису били пси, ни нека опрема за откривање експлозива?

- Нажалост, нису.

Тек сутрадан је Барак Обама изговорио речи терористичка акција у вези са догађајима у Бостону. Даље се истрага попут точкова окретала на месту. Подаци о бомбама ручне израде, уз коришћење димног барута и шрапнела – не пружају одговор на питање ко је их ставио. Новинари неколико пута саопштавају о првим осумњиченим, али власти сваки пут демантују те информације.

У четвртак је град посетио Барак Обама. Заједно са супругом Мишел је он обишао пострадале у болницама. После богослужења у катедрали је он одржао емотивни говор. Основни смисао је да нико не може да заплаши Американце, да их натера да клону.

- Они су хтели да заплаше наш народ, да га натерају да посумња у наше вредности, али су изабрали ради тога погрешан град. Онима, ко жели да нам нанесе бол, могу да кажем: наћи ћемо вас, наћићете се пред судом и одговорити за оно, шта сте учинили, те ћемо постати још јачи.

Истог лдана, у четвртак FBI најзад објављује снимке са камера за посматрање и фотографије осумњичених. То су два младића у црним јакнама и капама за бејзбол. Оба имају иза леђа ранце. Тобоже управо у њима су они донели бомбе.

Међутим, до главног и неочекиваног преокрета долази ноћу, уочи петка. Оба евентуална терориста хапси патрола полиције у кампусу Масачусетске технолошке високе школе. У пушкарању су погинули један од бомбаша и један полицајац. Контрола докумената је открила да је погинули осумњичени Тамерлан Царнајев. Други, који је побегао, његов је брат Џохар. Оба су пореклом са Северног Кавказа. Та вест је шокирала све и у Русији, и у САД-у. Да би нашли Џохара Царнајева, полицијцима је био потребан још један дан. Ради тога су Бостон објавили градом у опсади, зауставивши јавни саобраћај, затворивши све школе и препоручивши становницима да остану код куће. Младића су нашли увече у предграђу Бостона. Ево што је јавио комесар полиције Бостона Едвард Девид.

- Један човек је видео крв на свом моторном чамцу, који се налазио у дворишту. Он је видео у њему човека, те нам се јавио. Ми смо опколили парцелу, затим је осумњичени отворио ватру. Пушкарање је трајало око 1 сат. Затим су припадници FBI успели да ухапсе злочинца.

Џохар Царнајев је био рањен, те је изгубио много крви. У тешком стању су га однели у болницу. Не зна се, када је бити одржано прво саслушање. Барак Обама се обратио нацији:

- Полиција је деловала одлучно и професионално у току неколико последњих дана, данас је окренута последња страна те трагедије. Међутим, има много питања, на која тек мора да се одговори. Главно од њих је шта је натерало младиће, који су стасали и учили овде, који су били део нашег друштва да изврше толико страшан злочин.

Занимљиви детаљ - буквално после један сат откако се прочуло да је ухапшен главни осумњичени предмета о експлозији на Бостонском маратону Џохар Царнајев, са улица Вотертауна и Бостона су нестале појачане патроле полиције и војника. Стотине становника тих градова је поздрављало представнике правног реда аплаузом и сиренама аутомобила, захваљујући полицајцима на хапшењу могућег извршиоца терористичке акције на Бостонском маратону и славећи крај ове драме. Иначе, предстоји истрага, која мора да одговори на огроман број питања, повезаних с тим предметом.