У Берлину ће настати православни центар

22-04-2013 01:44:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Духовно-просветни центар са храмом, недељном школом, православним обдаништем и конаком за ходочаснике биће саграђен у рејону Марцан у Источном Берлину. Управо тамо живи највећи број православаца пореклом из Русије и других земаља – отприлике 40 хиљада људи.

Припремни радови за изградњу за сада привременог храма од дрвета већ се одвијају пуном паром. Вероватно ће крајем августа бројна православна заједница Источног Берлина најзад добити свој центар. За сада ради богослужења или се арендују неке просторије, или се иде у мању цркву у Карлсхорсту, - испричао је секретар архиепископа Берлинског и Немачког игуман Данило Ирбитс.

- Идеја изградње цркве је настала из бројних писама парохијана из различитих рејона Источног Берлина. Тако се десило да се већина досељеника из земаља бившег Совјетског Савеза настанила у источним деловима града. Без обзира на то овде све до сада нема ниједан православни храм. Дрвени храм планирамо да завршимо крајем августа. Касније, ако Бог да, настаће прави православни центар, и то он ће бити не само за Источни, већ и за читав Берлин.

Данас у читавој Немачкој има 80 активних православних парохија и заједница. Само у Берлину их има 6. Укупан број парохијана у земљи износи 800 хиљада. То нису само досељеници из бивших република Совјетског Савеза, већ и етнички Немци. Специјално за њих је била отворена немачкојезична парохија. Однос према религијама, између осталих руском православљу је овде позитиван, - наставља отац Данило.

- Ни раније нисмо имали, ни данас немамо никаквих проблема са властима. Оне нам излазе усусрет. Брзо се решавау сва питања која настају, рецимо, у вези са изградњом храма. Православље се овде последњих година развија. 1992. године, када је архиепископ Теофан тек добио на управљање Берлинску епархију, ту је било само 12 православних парохија. Данас је тенденција таква да је могуће отварати и нове парохије, и заједнице. Проблем је у томе што немамо довољно свештеника.

Православне вернике земље чека још један поклон – у православном Свето-Ђорђевском мушком манастиру у Гетшендорфу завршавају се рестаурациони радови главног храма манастира, - наставља његов настојатељ отац Данило.

- За вернике је манастир стално отворен. Ту се одржавају богослужења, стално долазе парохијани. Претпрошле године ударен је темељ храма, данас већ планирамо да ћемо у мају-јуну ставити куполу са крстом. После тога ће почети радови унутар храма. Планирамо да ћемо ујесен завршити све радове.

Занимљив је историјат овог манастира. 2005. године власти Бранденбурга су продале РПС за симболичан новац од 1 евра земљиште и посед 80 километара удаљен од Берлина. Све грађевине – двоспратна зграда, мање стамбене зграде и неколико споредних зграда биле су руиниране. 2006. године одлуком Светог Синода РПЦ овде је основан мушки манастир. Додуше, пуновредан монашки живот је овде почео тек 2011. године. Данас ту живи 5 монаха. Умногоме захваљујући њиховим напорима је успело рестаурирати већи део грађевина историјског поседа.