Север формира Скупштину Аутономне покрајине КиМ и тражи свесрбски референдум

22-04-2013 08:18:08 | | fakti.org/ vostok.rs |

ВЕЛИКИ Сабор србског народа КиМ - којем је данас на Тргу Шумадија у Косовској Митровици присуствовало око 20.000 људи - једнодушно је и одлучно - акламацијом и узвицима „Сви, сви” - одбацио свих 15 бриселских тачака квартета Ештон-Дачић-Тачи-Вучић.

Уз оцену и упозорење упућено и државном врху у Београду и целој Србији:
„Споразумом се крши Устав Републике Србије и укидају њене институције на северу Косова и Метохије. Зато народ који живи у овом делу земље неће дозволити његово спровођење , јер би тиме потпао под власт лажне државе Косово.

Читав преговарачки процес, заједно са парафирањем и потврђивањем Споразума, одвијао се мимо воље србског народа са КиМ и зато га Сабор сматра нелегалним и неважећим Грађани КиМ ће, као носиоци суверенитета, према његовом члану 2, поштовати и примењивати Устав Републике Србије”.

Срби са севера Косова - којих је на Сабору било толико као кад би се у Београду одједном окупило 500-700 хиљада - не само да нису прихватили предлог бриселског споразума, већ су затражили да се о њему на референдуму изјасне сви грађани Србије. Истовремено су усвојили Декларацију о оснивању Скупштине Аутономне покрајине Косова и Метохије.

Декларација носи назив „Север Косова и Метохије остаје у Србији” посебно наглашава:

„Чином потписивања овог споразума, Србија се одриче не само својих институција на северу КиМ, него и свог права на своју јужну покрајину. Они који су то учинили, заслужују сваку осуду јер нису добили мандат ни од кога да предају свету српску земљу и србски народ, материјална добра и духовне светиње зарад својих политичких интереса“, пише у Декларацији.

Додаје се да „србски народ неће дозволити примену споразума” и да ће „непосредан одговор на штетност изнуђеног споразума бити поступање по Уставу, који је потврђен и на референдуму”.

У Декларацији се даље подвлачи:

Дошло је време за оснивање Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије.

Скупштина АП КиМ имаће привремени карактер због околнсоти у којима се оснива.

Скупштину ће у почетку чинити одборници-делегати Скупштина општина Косовска Митровица, Звечан, Зубим Поток и Лепосавић. Њој ће моћи да приступе делегати свих скупштина општина у Покрајини као и СО националних заједница.

Током свог привременог заседања Скупштина АП Косова и Метохије обављаће надлежности из круга уставних надлежности аутономних покрајина а сва питања у вези надлежности, организације, органа и служби, уредиће привременим Статутом.

Овај, као и други акти, биће донети на оснивачкој седници и важиће до доношења посебног закона о суштинској аутономији АП КиМ по поступку предвиђеном за промену Устава.

Сабор је чврстог уверења да грађани Србије треба још једном, као и када је усвајан Устав РС, да на референдуму потврде своју вољу да КиМ треба да остане у саставу Србије.

Пре оцене уставности бриселског Споразума и његовог евентуалног потврђивана на референдуму , исти се не сме примењивати.

Сабор су организовале општине Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, а почео је интонирањем химне.

Грађани су носили заставе Србије и пароле на којима је, поред осталог, писало:

Нећемо косовски печат, Нема предаје, Не законима и уставу Косова, Одавде нема даље, Не споразуму у Бриселу...

Док је са бине читан текст постигнутог споразума грађани су скандирали: „цепај то”.
Окупљенима се обратио и заменик директора владине Канцеларије за Косово и Меотхију Крстимир Пантић је са протесту на тргу Шумадија поручио да је од три могућа пута, који стоје пред Србима на Косову, једино могућ онај који води ка оснивању Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије.

Он је додао да „један путоказ показује ка Приштини, на којем су управо Срби поставили барикаде, други који им је најдражи води ка Београду, а трећи, једини могући је - оснивање Скупштине ЗСО, али он води у неизвесност”.

„Трећи пут је пут у неизвесност, у ризик, али једино могућ. Окупили смо се данас да проверимо народну вољу, да вас чујемо којим путем даље, а ми ћемо се понашати у складу са вашом вољом и жељом”, рекао је Пантић.

Пантић је оценио и да је србски народ на Косову у протеклих 14 година красило јединство, чега, како је оценио, „није било у Београду”, као и храброст, коју нису имали они који су у њихово име одлучивали, оценивши да су „преговарачи рекли да су учинили колико су могли, али да то што су донели из Брисела није довољно за србски народ”.

Током обраћања, неки грађани су Пантићу довикивали да је „издајник јер је и он био у Бриселу”.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да је преговарачки тим Београда донео одлуку у име косовских Срба, али да их нису питали шта мисле о томе и поручио да Срби не желе никакву резервну државу, јер имају Србију.

„Нико нема право да нас, мимо наше воље, наших интереса и важећег Устава гура у неку непризнату државу Косово. Ово је била прилика да се неко из преговарачког тима и владе обрати народу и каже да ли је овај споразум у складу са Уставом, Платформом коју је понудио председник Томислав Николић и Резолуцијом коју је усвојила скупштина”, рекао је Миловић.

Он је указао и да нико од представника Срба са Косова није био на последњој рунди разговора, када је споразум парафиран и од грађана Србије затражио подршку да Косово остане део државе Србије, док је председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић оценио да Србима са Косова нико не може отети Србију, јер је „она власништво тог народа, а не скоројевића у Београду”.

„Нећемо у косовске институције, нећемо на њихове изборе, нећемо њихове личне крате”, рекао је он и поручио онима који имају тај документ, а који није издала држава Србија, да га поцепају.

Током протеста кафићи, ресторани и продавнице у граду су били затворени. Скуп је завршен после мање од једног сата.

Милорад Арлов из Бања Луке пренео је подршку грађана Републике Српске Србима на Косову да, како је рекао, истрају у борби за опстанак“.