Руски лекари регенерисали јетру

23-04-2013 01:04:11 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Сибирски хирурзи обновили су јетру пацијента на необичан начин. Орган пацијенткиње био је оштећен 80% и чинило се да га је немогуће сачувати. Али после интервенције лекара јетра је почела да регенерише здраве ћелије.

Наталија Кедо из Омсква, административног центра Сибира, оболела је од тешке форме гелминтозе. Ова болест погађа јетру и често даје метастазе у мозгу и плућима. То је такозвана „болест ловаца“ – човек може да се инфицира од дивљих животиња, на пример лисице и вука. Без помоћи хирурга пацијент може да умре.

Обична оперција је једноставно уклањање оштећеног дела јетре. Али у датом случају она је била немогућа: јетра је била захваћена у великом проценту и у случају уклањања оштећеног дела пацијенткиња би обавезно добила цирозу.

Омски хирурзи су се одлучили на двостепену операцију јетре. Орган су поделили између здравог и оштећеног дела. Оба дела су оставили у трбушној дупљи. При томе на оболелом делу су зауставили доток крви и превели на здрав део, оставивши артеријски крвоток. Захваљујући томе здрав део органа треба да се сам регенерише.

Лекари и пацијенткиња 14 дана очекивали су резултат. Испоставило се да је за то време здрав део јетре који су хирурзи одвојили од оштећеног, увећан скоро двоструко. А што је најважније, он је већ био способан да преузме на себе фунцију читавог органа.

Оболели део хирурзи су затим уклонили. У суштини лекари су извели делимичну трансплантацију уз очувани крвоток. То је једна од најсложенијих операција. Како би је урадили и добили потребан резултат, омски лекари су проучавали крвоток јетре више од десет година. Сада могу да изводе сличне операције редовно.

Пацијенткиња се већ враћа нормалном животу.

Олга Соболевска,