Патријарх Кирил: Трагедија Кримска увећ ће бити у сећању руских грађана

23-04-2013 01:11:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У граду Кримску на југу Русије одали су пошту погинулима у време елементарне непогоде која се десила у региону у јулу 2012. године. Литургију у градској цркви Архангела Михаила служио је поглавар Руске православне цркве. Од дана трагедије патријарх Кирил посећује Кримск већ други пут.

Разорна поплава изазвана великим падавинама у ноћи између 6. и 7. јула 2012. однела је више од 150 живота. Било је потпољено око 7 хиљада кућа у граду Кримск, Геленџик и Новоросијск, такође у низу насеља Краснодарске покрајине. Неколико хиљада људи дошло је да се помоли заједно са њим за душе погинулих и здравље преживелих. Од трагедије прошло је већ 9 месеци, али покрајина се ње сећа стално, подвукао је губернатор Краснодарске покрајине Александар Ткачев. Он је посебно истакао да је за њега врло важна лекција у Кримску било то што су сами пострадали, који су у суштини остали без ичега, успели да одаберу једини правилни пут. Они су кренули за оним акоји су, засукавши рукаве, покушали да ураде немогуће: неуморно, не штедећи здравље, данима су радили у блату и води са јединим циљем – да обнове град.

Данашњи Кримск се веома разликује од оног што је видео поглавар РПЦ пре годину дана. Чист, уређен, пун живота, он је празник за очи и срце. А пре годину дана све је било другачије, сећа се патријарх Кирил своје прве посете граду.

- Тада сам много тога схватио када сам доживео атмосферу Кримска погођеном невољом. Видео сам пострадале, оне који су висили на севима парног грејања или на неким другим предметима тако да је само глава остајала између површине воде и плафона. Они су висили сатима, али су преживели. Када сам питао зашто, једна старија жена која је седам сати висила на водоводној цеви испод плафона рекла ми је: Све време сам се молила и ни на тренутак нисам сумњала да ће Свети Никола доћи и спасити ме. Разговарајући са тим људима схватио сам да снага вере помаже човеку чак у најстрашнијим околностима.

Међу онима који су веома пострадали у прошлогодишњој поплави била је породица Захарјан. Кућа три сестре пензионерке је била потпуно потопљена. Жене су морале да проведу неколико сати у леденој води. Унесрећенима су помагали сви. А од црквеног новца је ремонтована једина кућа. Понекад нису могле да верују да се све то дешава ња сима, признале су жене патријарху Кирилу који их је за време ове посете обишао.

- Захваљујемо свим људима и организацијама. Помагала нам је чак војска. Не само ми, сви људи којима је била пружена помоћ бескрано су захвални. Помоћ је била пружена врло брзо. Нама и сада помажу све време. Хвала вам велико.

Помоћ пострадалима од елементарне непогоде у Кримску РПЦ је почела да пружа од првих сати трагедије. Резултат је хиљада тона хуманитарног терета, око 50 милиона рубаља сакупљених прилога. Онима којима је то било најпотребније купљена су три сатан аи 4 куће, многима су плаћени ремонти станова. Наменску помоћ добило је око 3500 породица, а то је скоро 20 хиљада људи.

Милена Фаустова,