У Белгороду траже убицу

23-04-2013 03:22:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


За информацију која ће омогућити да се нађе убица који је приредио пуцњаву у Белгороду (град на југу европске територије Русије), одређена је награда од 3 милиона рубаља или 100 хиљада долара. Ово је објавила локална управа Министарства иностраних послова. У граду и области настављају се оперативне акције усмерене на хапшење наоружаног злочинца који је убио 6 особа.

Идентитет злочинца је утврђен. То је 32-годишњи становник Белгорода Сергеј Помазун, четири пута осуђиван за различита кривична дела. У понедељак у току дана он је пуцао из свој оружја у продавници Лов у центру града. Затим је убица изашао на улицу и наставио да пуца на пролазнике. Од његових метака погинуло је 6 особа, међу њима две малолетне девојчице.

Злочинац је успео да побегне са места злочина. Полиција је нашла напуштено возило којим је побегао Сергеј Помазун. Испитани су рођаци лица за којим се трага, као и сведоци трагедије, саопштила је старији помоћник руководиоца Истражног комитета Русије за Белгородску област Јелена Козирева.

- Извршен је претрес стана у којем је живео осумњичени. У току претреса је утврђено да је сеф у којем је чувано оружје поломљен. Такође је прегледано возило које припада осумњиченом, тачније оно којим се кретао по граду. Оружје у возилу није пронађено.

Према подацима истраге, Сергеј Помазун може имати при себи гасни пиштољ ИЖ-27, полуатоматски карабин Вепар-308 и 40 патрона за њега, као и ловачку пушку Сајга. Сада се до зуба наоружани убица негде притајио. У операцији трагања и хапшења учествују сви сарадници органа реда Белгородске области, међу њима погранична и царинска служба. Подаци о осумњиченом су послати и у друге регионе, као у суседну Украјину. Осим тога, ојачани одреди полиције патролирају улицама око дечијих образовних установа.

Грађани активно сарађују са полицијом. У дежурне одреде и телефоном Поверења стижу позиви са информацијама о мушкарцима који личе на осумњиченог. Нажалост, за сада злочинац није пронађен.

У међувремену становници града носе на место несреће цвеће, свеће и играчке. То је страшна, непоправљива трагедија која је дошла у наш заједнички дом, подвукао је губернатор Белгородске области Јевгениј Савченко у свом обраћању земљацима.

- Желим да изразим дубоко саучешће свим рођацима погинулих. Са наше стране биће предузете све мере како би се олакшале њихове патње. Све материјалне трошкове везане за сахрану преузимамо на себе и пружићемо потребну материјалну подршку. Мада одлично схватам да никаква материјална подршка не може да компензује онај губитак који их је погодио.

23. и 24. април у Белгороду проглашени су данима жалости за погинулима.

Наталија Коваленко,