„Прва коњичка„ Александра Родченка у Москви

23-04-2013 03:28:28 | | Глас Русије, фото: (C) Аукцијска кућа Кабинет/ vostok.rs |


23. априла на лицитацију Старе и ретке књиге, карте, гравире руске аукцијске куће Кабинет у Москви ће бити изложен јединствени албум Прва коњичка чији је аутор Александар Родченко заједно са сликарком авангардистом, дизајнером и песником, женом и срадницом Варваром Степановом.

Данас се Александар Родченко сматра најпопуларнијим руским фотографом, његови радови су представљени у збиркама највећих светских музеја – од америчког МОМА и немачког Лудвиговог музеја, до Руског музеја у Санкт-Петербургу. Родченкова дела редовно се појављују у каталозима највећих аукцијских кућа и обавезно изазивају велико интересовање колекционара.

Родченко је познат у првом реду тиме што је 20-их година уводио у фотографију поетику авангарде. Његови дубоко психолошки портрети породице и пријатеља и данас се сматрају еталоном портретне фотографије. Први снимци зграда, објављени 1926. године у листу Совјетское кино произвели су ефекат бомбе: он је први у Русији почео да пропагира нове, динамичне методе у фотографији, бранио је неопхондост освајања горњих и доњих тачака вида у фотографији, бескрајно је експериментисао са углом и тачкама снимања.

Десило се тако да је 30-их година Роднечно био приморам да скоро прекине своје смеле експерименте. У оквиру уметности социјалистичког реализма која је проглашена за једину правилну у СССР, он је одустао од авангардних идеја и прешао на реализацију пропагандистичких задатака: илустровао је листове и књиге, учествовао у путовању на Беломорско-Балтички канал, где је направио велику серију репортажних снимака, фотографисао глумце.

Албум Прва коњичка, чије прво издање ће бити представљено на аукцији, занимљив је не само као споменик раног совјетског дизајна. То је и историјски документ. Ради се о томе што многи војни и политички посленици чије фотографије су смештене у ову књигу, касније су били проглашени за непријатеље народа. Зна се да су у другом издању дати портрети на фотографијама били ретуширани или склоњени.

Јеан од најпознатијих радова Александра Родченка и Варваре Степанове може да се види на изложби која се ових дана одржава у Централном дому уметника.

Армен Апресјан,