Степан Бандера свађа Украјинце и Пољаке

24-04-2013 01:20:53 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Ускоро пољски парламент намерава да размотри нацрт одлуке која признаје две организације које су деловале средином прошлог века на територији Украјине злочиначким. Реч је о Организацији украјинских националиста (ОУН) и Украјинској устаничкој армији (УУА) која јој се потчињавала.

Данас се дате структуре у првом реду асоцирају са именом одиозног лидера украјинских националиста Степаном Бандером. Чланови ОУН-УУА у Варшави сматрају се криви за геноцид Пољака 1943. године. Сећање на ове догађаје до данас баца сенку на односе две земље, говори главни уредник листа Русија у глобалној политици Фјодор Лукјанов.

Ови конфликти су стални. У Пољској су увек врло болно реаговали на рехабилитацију бандероваца и осталих украјинских националиста, који су сарађивали са нацистима за време Другог светског рата. На пример, када је председник био Виктор Јушченко, Степену Бандеру је било додељено звање хероја Украјине, то је изазвало врло оштру реакцију тадашњег председника Качињског.

Присталице идеје да се Украјинска устаничка армија прогласи злочиначком организацијом постоје и у Украјини. Такав је шеф Харковске обласне државне администрације Михаил Дубкин. Обраћајући се пољским парламентарцима, он им је предложио да се оде још даље и забрани улазак у земљу савременим апологетама Бандере.

Сами украјински националисти припремају одговор Пољацима. Као узвратну претензиј они подсећају на операцију Висла, у оквиру које су 1947. године са територије Пољске биле депортоване хиљаде Украјинаца. Ситуацију коментарише директор кијевског Центра за политичка истраживања и конфликтологију Михаил Погребински.

Наравно, ја не сумњам да да је пољски парламент такву одлуку донео, наравно, украјински националисти би изнели на разматрање украјинском парламенту симетричну одлуку да пољске паравојне формације сносе одговорност за животе хиљада Украјинаца.

Између осталог експерти сумњају да ће ствар стићи до великог скандала и погоршања пољско- украјинских односа. По речима Фјодора Лукјанова, то омета међународна коњуктура.

Пољској је ипак врло важно да Украјина буде у њеном политичком кругозору. Овде је баланс: с једне стране, идеолошки Пољска све то веома осуђује, са друге, политички, сасвим оштро да поставе питање и самим тим провоцирају компликације у односима са Украјином, Пољаци тешко да ће хтети. У Пољској ће се наћи људи који ће рећи: Бандера је одвратан, али нама је важније да подржавамо са украјинским естаблишментом равноправне односе.

Треба додати да радикализам украјинских националиста ствара проблеме чак у односима са њиховим страним истомишљеницима. Као што су почетком ове године странку Свобода искључили из Алијансе евроспких националних покрета – националистичке интернационале, у којој је фрнацуски Национални фронт и мађарска ултрадесна странка Јобик. Повод за то су оштре антисемтиске изјаве које себи дозвољавају чланови Свободе.

Артем Кобзев,