Русија-НАТО: Ограничени прогрес

24-04-2013 02:03:29 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Кибернетичка безбедност, хеликоптерски пакет, борба против тероризма, промета наркотика и пиратерије. Сва ова питања разматрана су на заседању Савета Русија-НАТО, одржаном у уторак у Бриселу.

Москва предлаже земљама НАТО-а сарадњу у сфери кибернетичке безбеднсоти. По речима шрфа руске дипломатије, таква кооперација, осим конкретног резултата, имаће и политичку „додатну вредност“ – у виду јачања поверења. Сергеј Лавров је истакао да је ову идеју одмах подржао државни секретар САД Џон Кери.

Али све су то за сада намере. А у центру пажње учесника Савета биле су, наравно, текуће ствари. На пример, ситуација око Сирије, која већ више од две године држи у напетости међународну заједницу. И у том питању означено је озбиљно зближавање ставова, подвукао је на завршној конфренцији за штампу руски министар.

- Главни резултат преговора које водимо – данас сам се састајао са државним сектретаром Керијем, са министром иностраних послоа Аустралије Бобом Каром – показују да последњих недеља озбиљно расте схватање реалних опасности које ћемо сви имати ако се настави статус-кво. Ако све напоре за покретање дијалога буде блокирала мањина међународне заједнице, као што је то био са изјавом с премности за преговоре лидера Националне коалиције сиријске опозиције Хатиба који је дао оставку. Одмах су га поправили да никаквих преговора неће бити. И донели одлуку да сада могу да се наоружавају борбени одреди опозиције. Расте разумевање да ако се настави ослањање на рат до победе, превладаће радикали.

Неке проблеме Русија и НАТО већ решавају практично. Између осталог, покренута је друга фаза такозваног „хеликоптерског пакета“ за Авганистан, изјавио је генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен.

- Овај пакет ће омогућити ваздушним снагама алијансе да развијају могућности евакуације рањених. Одлука сведочи о томе да наша заједничка дејства могу у пракси да доприносе повећању безбедности у Авганистану. Мада оцене Русије и НАТО-а у погледу ситуације у Авганистану понекад се разилазе, наши основни циљеви се подударају – осигурати безбедност у земљи и региону.

Хеликоптерски пакет је комплексни програм сарадње Москве и Брисела. Његов циљ је снабдевање авганистанске армије хеликоптерима руске производње, њихово сервисирање, припрема пилота и техничара.

2010. године Русија и НАТО су се договорили о куповини 21 модернизованог руског авиона Ми-17 за Кабул. Москва је преузела на себе испоруке делова и ремонт ових авиона. Прошле године у Русији је почео да делује центар за припрему авганистанских техничара.

А о најболнијем питању – противракетној одбрани – стране за сада не могу да постигну договор. Москва ће разматрати предлоге САД о ПРО, узимајући у обзир планове Вашингтона за постављање система у Североисточној Азији, изјавио је Сергеј Лавров. Сарадња може да буде само равноправна. А за то су потребне правне гаранције да ПРО није усмерена против Русије.

Олга Денисова, Андреј Смирнов,