Информациони рат против Сирије јача

24-04-2013 02:12:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Западни и неки арапски медији воде против Сирије масовни информациони рат, при томе савременим средствима. Његова особеноsт је ток информација које дискредитују закониту власт. Ово је изјавио у уторак шеф комитета Државне думе за информациону политику, информационе технологије и везе Алексеј Митрофанов на проширеном заседању комитета, у којем је учествовала сиријска делегација на челу са министром информисања Омраном Аз-Зоабијем.

При томе сиријски званични медији практично су лишени могућности да представе свету реалну слику догађаја, истакао је Алексеј Митрофанов.

- То што се дешава сада око Сирије несумњиво је светски информациони рат. При томе се предузимају мере, између осталог и техничке, како информација са друге стране не би доспевала у свет уопште. Довољно је рећи да данас сиријски ТВ канали немају излаз на стране сателите, они су у суштини блокирани. Ипак посета министра за информисање Сиријске Арапске Републике Москви пробој је ове блокаде – то је покушај да се исприча друга истина. Међутим, они који посматрају конфликт схватају да је реална ситуација у Сирији сада другачија него што је приказују западни медији. Последња три месеца армија води успешну операцију против устаника послатих споља – она је осетила своју силу и понаша се сигурно. Међутим западни медији изјављују да мал те не данас-сутра устаници ће заузети Дамаск. Мада многе репортаже које се преносе преко Интернета и преко западних канала режиране су, неке су снимљене чак ван Сирије.

Шта више, неки западни и арапски канали чак унапред знају за места могућих терористичких аката, изјавио је Омран Аз-Зоаби, зато их без сумње можемо сматрати саучесницима крвопролића у Сирији.

- Саудијска Арабија и Катар нудили су велики новац сиријским грађанима, између осталог новинарима, како би прешли на њихову страну и испричали оно што желе да чују. Нажалост, понекад им полази за руком да заврбују људе. Али већина новинара одбија да им повлађује. Још пре него што сам постао министар информисања у разговору са новинарком канала Ал-Арабија рекао сам јој да је вест о експлозији она објавила још пре него што се она десила. И данас ми пратимо телевизијске канале: чим говоре о експлозији или бомби, или жртвама, знамо да се то не дешава сада, али ће се ускоро десити.

Омран Аз-Зоуби је подвукао да су десетине сиријских телевизијских и радио канала у опасности – много водитељи програма се налазе у заробљеништву. А новинари не долазе на посао јер се плаше за свој живот.

Лада Коротун,