У Србији може ће се појави руски национални дом

24-04-2013 06:03:04 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Србско-руско братство Александар Невски, чији се главни штаб налази у Пожаревцу, примио је недавно сниматељску екипу руског православног ТВ канала Спас. Новинари су припремали материјале за филм о светом старцу Фадеју Витовницком, који је живео у 20. и почетком 21. века. Овај светац се прочуо као видовити старац којем су се обраћали за помоћ многи људи, и он је многима помагао. говори председник братства Александар Невски Саша Луковић.

- Ми смо се само нашли ту прируци. Били смо једни од домаћина пошто они су били код нас само гости, а гостили су још и у Банатској епархији. Тако да смо се потрудили да одведемо екипу на гроб старца Тадеја у манастиру Витовница. У међувремену смо обишли неколико места која су имала везе са оцем Тадејом. То је, пре свега манастир Миљково, где се отац Тадеј замонашио и где се налази гроб руског монаха, односно игумана, који је пребегао 20-их година, Амвросија Курганова. После смо и отишли у манастир Витивница где се одржао парастос, а то је била тачно десетогодишњица упокојења старца Тадеја. И овде смо снимили све што се тиче оца Тадеја у самом манастиру. Два дана пре тога смо обишли манастир Тумане где се налази руски конак у чијем смо обнављању ми као братство учествовали. А у манастиру Миљково срели смо искушеницу која се исцелила на гробу Амвросија Курганова. И она је уз помоћ његових чудотворних дела излечила на његовом гробу своје унуче и своју ћерку. И то је било три дана нашег путовања са екипом из Русије. И нама то је било јако лепо. Искуства су била предивна.

Као један од својих основних задатака братство види очување и јачање православља. Зато је и име Александра Невског као угледног заштитника православне вере дошло сасвим спонтано. Углавном је братство Александар Невски заинтересовано за везе са козацима Русије. У Пожаревцу они су већ примали уралске и сибирске козаке. У плановима Саше Луковића је да организује у близини Пожаревца војно-патриотски камп. Тамо би могле да се изводе историјске реконструкције како би се млади Срби упознали са козачком културом.

Сада су све снаге усмерене на изградњу овог кампа, мада братство има још један, ништа мање масован пројекат.

- Наше главне планове за будућност је подизање Руске етнокуће која би била код нас у Пожаревцу и њен основни циљ би био да буде трајни споменик духовне везаности два народа. Наиме то би била кућа у којој би увек могло да се смести до тридесет људи. И наравно смештај у тој кући ће били потпуно бесплатан за све наше госте из Русије. И увек ће се нешто у тој кући дешавати. Или то ће бити изложба, или ће стално одржавати неки концерти руске музике, увек ће се пуштати руски филмови, продаваће се руска музика и литература. Ми бисмо ако постоји могућност да замолимо неку адекватну архитектонску кућу из Русије, ако може да нам помогне да направи пројекат за такву једну кућу у традиционално руском архитектонском стилу. Али, нажалост, као и свака друга организација која се бори за православље и за везу са Русијом у нашој држави није баш у некој сјајној ситуацији. Чланови нашег братства су сами финансирали све наше активности. Не знамо да кажемо када, али ћемо кућу завршити. А једног дана када будемо је завршили онда ћемо моћи да непрекидно угошћавамо нашу браћу. И ту ће увек бити некога од стране Русије.

Григориј Соколов,