Директна линија са председником трајала скоро пет часова

25-04-2013 04:41:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Председник РФ Владимир Путин је поставио нови рекорд у дужини дијалога са сународницима у облику „директне линије“.

Једанаести „директни разговор“ Путина је трајао 20 минута дуже од претходног, који је трајао 4 часа и 26 минута.

Председник је одговорио на 88 питања.Председник намерава да анализира постављена питања и да схвати све проблеме. Путин је обећао да ће свакоме ко је поставио питање „дати сигнал да су га чули и разумели“.

Преносимо неке од тема:


Путин открио тајну писма Березовског

„Прво писмо од њега сам добио почетком године, друго – после његове смрти. Писма су била. Писао је о томе да је направио многе грешке, тражио опроштај и дозволу да се врати у отаџбину“, рекао је Владимир Путин у „Директном разговору“.

„Нисмо били у блиским односима, али ми се обратио са молбом. Неке колеге су хтеле да се писма објаве. На писма нисам одговарао“, додао је Путин.

Руски лидер је такође изјавио да је за молбу Березовског била потребна „посебна правна анализа ситуације“.

Путин је нагласио да не поседује податке да су обавештајне службе умешане у смрт олигарха.

О смртној казни

Одговарајући на питање о смртној казни за посебно тешке злочине, председник Руске Федерације Владимир Путин је рекао да понекад рука „сама жели да потпише враћање (закона о смртној казни)“.

Путин је још рекао: „Експерти сматрају да заоштравање казне не води ка смањењу криминала“. Путин је изјавио да доживотни затвор није ништа мање строга казна и нагласио да се у посебним случајевима може одузети право на помиловање.

Тероризам се може победити

Бостонска трагедија мора натерати Русију и Сједињене Државе да уједине напоре у борби против тероризма, изјавио је председник Руске Федерације.

„Апелујем да нас та трагедија зближи у спречавању заједничких претњи, а најопаснија је тероризам“, нагласио је Путин. „Уколико будемо јединствени, нећемо дозволити да прођу такви удари“, сигуран је он.

„Русија је такође жртва међународног тероризма“, изјавио је председник.

Руска армија неће остати без кадрова

Председник Руске Федерације Владимир Путин је у директном ТВ разговору са сународницима рекао да је у току припрема стручњака за оружане снаге РФ, без обзира на реформе у тој сфери.

Путин је изјавио да ће сви проблеми са припремом војних кадрова бити решени. „Тако ћемо и учинити. Можете бити сигурни у то“, рекао је Путин.

Председник је још додао да оружане снаге располажу са 98% официрског састава.

Армија РФ ће бити наоружана техником пете генерација 2016.

„Мора се започети серијска производња руског ловца Т-50 пете генерације и наоружавање ратног ваздухопловство 2016. године“, -изјавио је председник РФ на „Директној линији“. Путин је рекао да та машина мора по многим параметрима да превазиђе свог основног конкурента – амерички Ф-35.

Председник је такође рекао да се авион већ тестира и недавно је успешно прелетео растојање од Комсомољска на Амуру (Далеки исток РФ) до европског дела Русије.

Русија неће слепо копирати Запад

Председник Руске Федерације Владимир Путин је на „Директној линији“ изјавио да земља неће слепо копирати западне стандарде, али то не смета активном раду на побољшању климе у међународним односима.

„И од стране РФ и од стране Запада мора постојати поштовање и сви морају да раде на узајамном разумевању. Потребан нам је комплекс мера усмерених на успостављање корисних односа“, нагласио је шеф државе.

Осим тога Путин је потенцирао значајни пораст у сфери економских односа са западним земљама.

О односу са опозицијом

Председник Владимир Путин је на „Директној линији“ са сународницима одговорио на питање о свом односу према опозицији.

„Саветујем опозицији да користи законске могућности, да се легализује и учествује на парламентарним изборима, да се бори за свог бирача. Закони су по том питању сада максимално либерализовани. У сталном сам контакту са опозицијом“, - изјавио је председник. „Шта више, власт је заинтересована за такву врсту дијалога“, - рекао је Путин.

Русија гради две нове фабрике за С-400

Председник Русије Владимир Путин је саопштио да ће у Русији бити изграђене две нове фабрике за производњу комплекса ПВО С-400 „тријумф“.

„Почели смо изградњу две нове фабрике за производњу најновијих комплекса ПВО С-400, на које постоји права навала, као на топло пециво, наручују их наши клијенти по целом свету“, - изјавио је Путин за време „Директне линије“ са сународницима.