Владимир Путин o империјалном понашању САД

25-04-2013 05:51:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Москва је спремна да побољша односе са Западом. У исто време, неки кораци Вашингтона - на пример, усвајање "Списка Магнитског" - не помажу у том процесу. Владимир Путин је одговорио на питање, не подсећа ли га тренутна ситуација на међународну позорницу из времена Хладног рата.

Одређено захлађење односа између Русије и западних земаља почело је још током војне кампање у Ираку 2003, подсетио је председник. Затим су следили догађаји у Либији и другим деловима света, које Москва није могла игнорисати, рекао је Владимир Путин:

- Ја сам већ више пута изражавао свој став тим поводом. Ми видимо хаос и не сматрамо да је позиција наших партнера скроз исправна. Зашто треба да подржимо оно што сматрамо погрешним?

Током моје последње посете, доста времена у преговорима је било потрошено на права сексуалних мањина, као и на друга питања ове врсте. Али, знате, они имају своје стандарде. Ја сам и тамо говорио и овде понављам: ако је холандски суд дозволио деловање једне организације која се бави дистрибуцијом педофилије, зашто ми морамо да преузимамо такве стандарде? Ако они желе да се множе на рачун имиграната - нека то раде, ми им нећемо сметати. Ми смо другачије друштво, разноврсна земља - и Северни Кавказ, и Далеки исток, и север, и централни део. И хајде да ми затражимо уграђивање својих стандарда у њих. Хајде да једни од других ништа не захтевамо, хајде да да се са поштовањем односимо једни према другима.

Ми не провоцирамо погоршање односа. Можда смо ми усвојили "Списак Магнитског"? Нико не може да каже за шта је био потребан амандман Џексон-Ваника, којим се ограничавала трговина Совјетског Савеза са САД, због ограничења путовања совјетским Јеврејима. Он је био уведен пре неколико деценија. Сада смо дошли до тачке када су Русију почели да прихватају у Светску трговинску организацију – не без помоћи самих САД. Али, ствар је у том, да су се они држали амандман Џексон-Ваника, када је Русија приступала СТО, они би сами били на губитку, у економском смислу - они су били приморани да га повуку. Постојао је добар разлог да се заборави све што се догађало у данима Хладног рата, и ићи даље. Не – било је потребно избацити још један анти-руски акт - Магнитског.

Према речима Путина, усвајањем "Акта Магнитског" САД су демонстрирале "империјално понашање на спољнополитичком пољу." Могуће је да руски одговор на овај закон није био без последица - али Москва је била принуђена да одговори, рекао је председник.
Упркос таквим инцидентима, Русија и Запад морају да пронађу начине за приближавање, путеве бољег међусобног разумевања. Морамо напорно радити на побољшању односа, закључио је председник.


Андреј Смирнов,