Норвешка извози рибу са глистама

25-04-2013 06:09:01 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Како саопштава санитарна служба РФ, од 3. маја уводи се привремено ограничење увоза у Русију рибе из норвешког предузећа Tobo Fisk AS због тога што је у партији јетре охлађеног бакалара нађена забрањена супстанца.

Осим тога, Русиај може ускоро у једностраном поретку да прогласи неважећим мерморандум са Норвешком о безбедности испорука рибе, а са таквим изјавама иступио је руководилац санитарне службе РФ Сергеј Данкверт.

По његовим речима, ако норвешка страна у току ове недеље не представи конкретне путеве изласка из сложене ситуације, може бити речи о потпуној забрани увоза незамрзнуте норвешке рибе у Русију и преласку на испоруке замрзнуте.

Директор московске филијале Норвешког комитета за питања извоза рибе Јан Ерик Јонсен је прокоментарисао за Глас Русије ову изјаву:

- Норвешки комитет за питања извоза рибе није учествовао у преговорима Россељхознадзора и Норвешке агенције за безбедност намирница. Ове две организације треба да нађу излаз из настале ситуације. Пошто Норвешки комитет за питања извоза рибе не учествује у дијалогу, ми не можемо да конметаришемо изајву руске стране.

На наше питање да ли ће бити довољна једна недеља да се уклоне све сметње, он је одговорио:

- Тешко је рећи колико ће то трајати. Али надамо се да ће стручњаци Россељхознадзора и Норвшке агенције за безбедност намирница расправити ову ситауцију.

Раније је било саопштено да су у поседње две недеље приликом лабораторијског мониторинга комерцијалних партија норвешке пастрмке биле откривене цревне бактерије, у јетри бакалара нађене су живе ларве глисти, а у партији хека листерије. Осим тога, Россељхознадзор истиче увећање броја прекршаја приликом формирања документације за продукцију која се шаље у Русију: риба долази у паковању без етикета на којима треба да буде указан назив и реквизити произвођача. Од почетка ове године санитарна служба РФ је открила 51 овакав прекршај.

Ана Маслова,