Срби с Косова одбили бриселски споразум, најавили протесте

26-04-2013 08:39:26 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Срби с Косова не прихватају споразум Србије и "Косова" постигнут у Бриселу и најављују протесте, између осталог и у Београду, рекао Славиша Ристић, председник Скупштине Општине Зубин поток, после састанка с премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

Срби с Косова траже од Владе Србије расписивања референдума на којем би се народ изјаснио о бриселском споразуму и о томе да ли Срби на Косову остају у уставно-правном поретку Србије, рекао је Ристић.

После састанка у Београду с Дачићем и Вучићем, Ристић је рекао новинарима да 90 одсто Срба на северу Косова не прихвата споразум из Брисела.

"Ако држава има намеру да то (споразум) спроведе, треба да зна да ће то морати да ураде мимо нас, а наравно, нико не може бити јачи од државе - држава може да повуче било који потез и да склони нас с ових позиција", казао је Ристић и навео да није било разговора о томе, нити такве претње.

Ристић је најавио да ће се Срби с Косова мирним путем борити против бриселског споразума и најавио и протест у Београду, али није рекао када. Наговестио је да ће тај протест организовати Срби са Косова и да ће бити "изван страначких ствари".

"Овим споразумом ми постајемо део уставног поретка такозваног независног Косова и то је разлог због којег га ми не прихватамо", рекао је Ристић.