Бомбу ће пронаћи неутрино

26-04-2013 04:07:23 | | Глас Русије, фото: scottpartee/flickr.com/ vostok.rs |

Поуздана идентификација плутонијумског оружја


Руски научници би могли, већ током ове године да почну пробе инструмента, који ће омогућити поуздану идентификацију производње плутонијумског оружја, преносе руски медији. Нови уређај ће омогућити прецизирање и проверавање информација добијених од стручњака Међународне агенције за нуклеарну енергију (IAEA).

Научници наглашавају да овај инструмент неће бити могуће преварити. Рад реактора ће пратити елементарна честица неутрино, масе мировања много мање од масе електрона. Честицу је предвидео 1930. године швајцарски физичар Волфганг Паули. А крајем 20. века физичари Курчатовског института су предложили практичну примену неутрина. Они су доказали да је уз помоћ ове честице могуће дијагностиковати рад нуклеарних реактора. Саветник директора Националног истраживачког центра Курчатовски институт Андреј Гагарински каже:

- Физичари нашег института су доста давно – пре неколико деценија, проучавајући неутрино на нуклеарним реакторима у Краснојарску, оним који су својевремено производили плутонијум, утврдили да се проучавањем неутрина могу одредити особине нуклеарних реактора. Истраживања неутрина се врше у разним правцима. То су врло скупи и компликовани уређаји. По правилу, таква истраживања имају међународни карактер. Најпознатији пројекат је Борексино у Италији, у коме учествују и руски физичари.

Истраживањима неутрина активно се баве и Сједињене Америчке Државе и Јапан. Стручњаци кажу, да се мерењем протока неутрина може пратити цео циклус рада реактора – од пуњења новим горивом до избацивања нуспродуката. Могуће је схватити којом снагом ради реактор, а најважније је колико је произведено плутонијума.

Према речима Петра Топичканова, вишег научног сарадника Центра међународне безбедности Института светске економије и међународних односа, сличним уређајима се могу опремити најосетљивија места – луке, железнички чворови и саобраћајне магистрале. То би помогло да се спречи цурење и транспорт нуклеарних матерјала:

- То је још актуелније за земље, у којима је чување нуклеарног материјала под знаком питања.У последње време суочени смо са узнемирујућим питањима нуклеарне безбедности у Пакистану, у Индији. У случају цурења нуклеарних материјала, они могу да буду коришћени у нападима нуклеарног тероризма, укључујући територију наше земље. Претња се осећа, и наши научници, који раде по налогу државе, покушавају да спрече ту претњу помоћу неутринске технологије.

Експерт наглашава да Агенција задужена за неширење војних нуклеарних технологија, нема своја средства за технички обавештајни рад. Њени стручњаци задовољавају се информацијама, које добровољно пружају државе, на пример извештајима о раду нуклеарних објеката. Или користе податке националних обавештајних служби:

- Када су у питању нуклеарни програми Ирака, Јужне Африке, нуклеарна истраживања у Израелу, Међународна агенција за нуклеарну енергију ослањала се само на информације које су обезбедиле друге земље. Агенција је угледна међународна организација, на основу чијих докумената Савет безбедности УН доноси резолуције, укључујући доношење решења о увођењу санкција против одређених земаља. Неопходно је проверити информације које су Агенцији на располагању.

На тај начин, према речима стручњака, технологија неутринске контроле неће само спречити ширење оружаних нуклеарних технологија, него ће онемогућити коришћење Међународне агенције за нуклеарну енергију у политичке сврхе. Уређај, који се спремају да тестирају руски научници, омогућиће да се потврди истинитост или оповргну информације.

Влад Гринкевич,