Владимир Путин у директном обраћању говорио о међународним проблемима

30-11--0001 12:00:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Владимир Путин је 11. пут, у директном преносу комуницирао са грађанима РФ. Већина задатих питања се тицала економских и социјалних проблема. Али, међу њима су била и питања из сфере међународних односа. Радио станица „Глас Русије“ износи реакције експерата на тај део наступа Владимира Путина.

Једно од најважнијих питања било је и дешавање након терористичког напада у Бостону.

Даље, Путина су питали и о његовом главном међународном пројекту- Царинској унији. Тачније, о учешћу Украјине у њој. Одговарајући на том питање, председник је приметио да би улазак Украјине у ту унију, њој омогућио да заради додатних 10 милијарди долара годишње. Али, у сваком случају, одлуку о томе би требало да донесе украјински народ. Москва ће поштовати избор грађана, какав он буде био. Речи Путина, сматрају експерти, могу бити посредним показатељем да се воде преговори о уласку Украјине у Царинску унију, говори виши научни сарадник Института међународних истраживања МГИМО Леонид Гусев. Експерт није искључио, да Украјина може у скоријем периоду да добије статус посматрача у овој унији:

- До сада се говорило: „Не, ми Украјину желимо да видимо као пуноправног члана Царинске уније“. А нама су на то говорили: „не, ми нећемо на то пристати, нама је неопходан статус 3+1“. Ако се заиста тако догоди и Украјина добије статус посматрача у ЦУ, онда фактички ће то бити управо 3+1, о чему је украјинско руководство током много година и говорило. Али, мислим да је то ипак боље него ништа. Зато што је ситуација међу самом украјинском елитом и по политичким и по економским правцима веома сложена, зато се тако све и одвија у Украјини.

Програм „Директна линија са Владимиром Путином“ је трајао 4 сата и 47 минута, за то време председник је оговорио на 85 питања.