На свету је све мање сиромашних?

26-04-2013 05:30:18 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/atduskgreg/cc-by/ vostok.rs |


Док се ЕУ бори са финансијским проблемима у сопственим редовима, социјално економска ситуација у другим регионима се полако али сигурно мења на боље- закључује се у извештају Светске банке.

Без обзира на неке не тако добре факторе, у свету је за последњих 30 година, примећена тенденција снижавања такозваног „екстремног“ сиромаштва. Под овим показатељем се посматра број људи који живи са мање од 1,25 долара на дан. Посебно се ова тенденција снижења сиромаштва могла уочити у првој деценији 21.века, када је била регистрована свуда осим у Африци, јужно од Сахаре. Процентуално, ради се о смањивању са 50% на 21%. Другим речима, прираштај становништва у регионима који се развијају, не доводи њиховом сиромашењу, већ, чини се, управо обрнуто.

Постоје апокалиптичне прогнозе које кажу да човечанству прете многи проблеми од демографског бума, до ратова за храну.... Извештаји Светске банке доказују да сви ови проблеми имају сложенији карактер него што се то многима чини, говори за „ Глас Русије“ шеф одељења међународног тржишта капитала Институа за међународне односе и економију РАН Јаков Миркин:

- Ради се о томе да су економске прогнозе увек веома реалтивне. Зато није искључено, а то се у пракси, током историје дешавало, моменат када сви виде дно, а испред је само даља криза, а кретање ка том дну као према повартној тачки. А напред је бољитак.

Професор руске Финансијске академије Борис Рупцов је апеловао на слушаоце „Гласа Русије“ да се трезвено односе према апокалиптичним и превише песимистичним прогнозама и оценама:

- Као и увек, постоје оптимисти и песимисти. У пракси можемо да нађемо не само страшне прогнозе, већ и нешто оптимистичнија очекивања. Истина, као и обично, истина је негде на средини. Али, за страхове има основа. То пак није разлог за предвиђање општег краха и понављања „Велике депресије“ из 30-тих година прошлог века.

Једини регион који не буди оптимизам је Африка јужније од Сахаре. Још једна трећина сиромашних, према подацима Светске банек, живи у Индији. А у Кини се ниво сиромаштва снижава, и то је показатељ да да су процеси који се одвијају тамо веома важни и корисни. Њихов би пример можда могли узети и Европљани, при чему не само они „проблематични“.