Директна линиja с грађанима Русије

28-04-2013 10:16:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Око 5 сати је трајао традиционални, 11. директан пренос разговора с председником Русије Владимиром Путиним, одржан 25. априла. Шеф државе је одговорио на десетине питања из области спољне и унутрашње политике, социјално-економског развоја земље и света.

Он је коментарисао сложене односе Русије са Западом, кризне појаве у глобаној економији, познате кривичне предмете, као и потврдио усмереност власти на даљу борбу против корупције и тероризма. Иначе, шефу државе је било упућено више од 3 милиона питања, на која је физички немогуће одговорити. Међутим, Владимир Путин је обећао да ће сва та питања бити размотрена и систематизована од стране стручњака одмах после директног контактирања с грађанима Русије.

Према признању бројних експерата, руски лидер је поново демонстрирао добру кондицију и знање из различитих области. Иначе је њихов опсег био импресиван: од првих резултата учлањивања земље у СТО све до конкретних перспектива преоружања армије, миграционе и демографске стратегије. Политикологе и међународну јавност су пре свега интересовали узроци хлађења односа Русије и Запада. Владимир Путин је објаснио да није то нова појава: њени први знаци су настали још 2003. године, у време почетка војне кампање у Ираку. Даљи догађаји у Либији и другим земљама потврдили су неслагање ставова страна, тим пре што међу њима постоје и цивилизацијске противречности, сматра председник.

- Више пута сам изнео свој став у вези са тиме: видимо хаос, зато не сматрамо став наших партнера безусловно правилним. Зашто морамо да подржавамо оно, што сматрамо погрешним? Током моје последњнее посете је много времена било посвећено правима сексуалних мањина. Знате ли, они имају своје стандарде. Зашто их морамо да преносимо у наше, сасвим друго друштво. Дајте да ништа не тражимо једни од других. То не значи да не морамо да тражимо путеве зближавања. Ми смо спремни да радимо на побољшању климе наших односа. Ништа не чинимо ради погоршања те климе. Зар смо ми усвојили списак Магнитског?

Према речима Путина, настанком тог документа уместо амандмана Џексона-Веника САД су демонстрирале императорско владање на спољнополитичкој сцени. Вероватно, руски одговор на тај закон има грешке – али је Москва била приморана да га усвоји, - истакао је председник.

Он је такође истакао, да редовно мора да одговара на критику западних политичара о људским правима у Русији, демократији и положају опозиције. Путин је подсетио да су недавне промене у законодавству управо усмерене на демократизацију политичког система (могућност формирања странака на иницијативу 500 људи), бркати казну за экстремизам или кршење правног реда с политичким прогањањем у најмању руку је неправедно.

Према речима шефа државе, много су важније данас од бескрајних укоравања заједничко решавање реалних проблема, као што је међународни тероризам. Последњи догађаји у Бостону су очити доказ тога, - уверен је председник.

- Русија је сама једна од првих жртава међународног тероризма. Увек сам негодовао, када су наше западни партнери, као и ваши колеге из западних медија, називали наше терористе, који су извршили сурове терористичке акције на територији земље, никако другачије, него устаницима, скоро никад терористима. Њима су пружали помоћ – информативну, понекад директно, понекад индиректно - и политичку, финансијску подршку. Таква је подршка увек пратила њихову делатност на територији Руске Федерације. Ми смо увек тврдили, да се морамо бавити не декларацијама у вези са тиме да је то заједничка опасност– тероризам, већ морамо на делу тесно сарађивати.

Председник је коментарисао суђење опозиционеру Алексеју Навалном, које прате многи друштвени делатници и међународне организације. Према његовом мишлењу, суд ће бити објективан, на шта је скренута пажња Генералног тужилаштва. Према речима Путина, не смеју се мењати појмови: Алексеј Навални је оптужен не за опозициону делетност, већ за крађе у компанији Кировлес.

- Људи, који се боре против корупције, сами морају да буду кристално чисти, у другом случају све то стиче облик самопиара и политичке рекламе. Пред законом су сви једнаки. Нико не сме да има илузије – ако неко гласно виче Држи лопова!, то не значи да му је дозвољено да краде. Међутим, то не значи да уколико човек има погледе, који се разликују од погледа актуелних власти, треба тражити неки повод, да би се нашао пред судом, а затим у затвору.

При томе је Владимир Путин потврдио да је потпуно спреман за дијалог с опозицијом. Додуше, под условом да он буде конструктиван и цивилизован.

Још једно актуелно за Русију, и не само њу, питање је било повезано с могућношћу повратка смртне казне, нарочито после недавног монструозног стрељања шест људи у Белгороду. Светска пракса је доказала неефикасност такве мере, уверен је Путин. Свакако, грађани се боје да ће убица после извесног времена бити ослобођен и наставити свој стравични посао. Међутим, та бојазан није оправдана. Постоји казна – доживотни затвор без права на ослобођење, - подсетио је руски лидер.

- Питање смртне казне одавно се дискутује у друштву. Када се суочаваш с тиме, рука сама тражи да потпише документе, усмерене на повратак смртне казне. Међутим, стручњаци сматрају да строже казне не резултирају ликвидацијом или смањењем нивоа криминалитета. У Римској империји су џепароше осуђивали на смрт. Највише крађа је забележено управо у време таквог кажњавања, јер је на трговима тада било највише људи. То је класичан пример из криминологије. Међутим, разумем негодовање грађана и њихову жељу да казне злочинце. То је и питање ефикасности. Имамо кажњавање као што је доживотни затвор. Уверавам да су услови тамо далеки од санаторијума.

Приликом директног преноса грађани Русије и становници других земаља стекли су могућност да из прве руке сазнају да ли је Владимир Путин добио писма одбеглог руског олигарха Бориса Березовског, који је недавно преминуо у Лондону. Председник је то потврдио и објаснио: они нису били објављени због тога, што су имали лични карактер.

- Прво сам писмо добио од њега почетком ове године, у фебруару, друго сам добио недавно, већ после његове смрти. Текст је исти. Он пише да је извршио много грешака, нанео штету, моли да за опрост и пружање могућности да се врати у Отаџбину. Та су писма имала доста лични карактер, мада никада нисмо имали блиске односе, разуме се, познавали смо се, а нисмо имали блиске односе. Међутим, обратио се са молбом, у мом окружењу су били колеге, који су молили да се та писма одмах објаве. Хвала Богу, што ме је сачувао од тога.

Велики број питања је био повезан с економским и социјалним положајем у земљи. Владимир Путин је подтврдио да држава не намерава да одустане од својих обавеза пред грађанима. Што више, социјалне гаранције, исплате и бенефиције ће се повећавати. Што се тиче економских перспектива Русије, без обзира на зависност економије од спољног тржишта, које преживљава тешка времена, инвестиције у реални сегмент ће се повећавати, пре свега у гране високих технологија.