Владимир Путин и Синдзју Абе ће залити «преговорни цвет»

28-04-2013 10:23:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Деблокирање територијалног проблема, развој енергетске и инвестиционе сарадње су главне теме руско-јапанског самита у Москви. 28.-30. априла ће Русију први пут током последњих 10 година посетити премијер Јапана.

Уочи посете је Синдзју Абе изјавио да намерава да испољи политичку вољу и настави прекинуте преговоре о територијалном проблему.

Међутим, експерт Института Далеког Истока РАН Виктор Пављатенко је подсетио да је ради решења проблема 4 јужна Курилска острва мало политичке воље.

- Политичка воља је пре свега реторика. Чим је Абэ био изабран, он је поновио те изјаве, које је дао 2006. година о Русији. Он је и тада говорио о политичкој вољи.

Међутим, територијални проблем неће бити главни приликом сусрета Владимира Путина с јапанским премијером, - сматра бивши амбасадор РФ у Јапану, - професор МГИМО Александар Панов.

- Територијални проблем неће бити централни, то је очигледно. Стране нису истакле неке нове предлоге, на дневном реду нема разматрања нечег конкретног. Биће истакнута заједничка жеља почети преговоре и конкретне дискусије.

Мишлење Александра Панова дели и Виктор Пављатенко.

- Шта може Абе да реализује током своје посете? Да обнови личне односе с Путином, које је већ имао, а који помажу у решавању многих питања, између осталих, у реализацији предлога, које ће поднети. Друго, да реанимира процес преговора. То је преговорни цвет, који је увео током 10 година. Из различитих разлога јапански лидери нису нам долазили у посету. Последња посета је одржана 2003. године. Зато је потребно залити тај цвет да би олистао.

Синдзју Абе ће пратити највећа у историјату посета Москви делегација лидера јапанског бизниса од најмање 100 људи. У оквиру посете 29. априла ће бити одржан руско-јапански пословни форум. Планира се да ће на форуму бити објављено о формирању Фонда директних јапанских инвестиција у руску економију у износу око 1 милијарду долара.

Очекује се да ће према резултатима посете бити објављено о повећању испорука руског компримираног природног гаса у Јапан, као и учешћу јапанских фирми у изградњи фабрике за компримирање гаса у Владивостоку. Није искључено да ће стране разјаснити појединости изградње гасовода из Русије у Јапан, као и нових пројеката за заједничка истраживања и разраду нафтогасних налазишта.