Списак Магнитског у Русији не важи

28-04-2013 10:26:09 | | Глас Русије, фото: Вести.Ru/ vostok.rs |


Списак Магнитског, објављен у САД-у за Русију је правно индиферентна чињеница. То је изјавио шеф Министарства правде Русије Александар Коновалов. Руководиоци тог министарства и Министарства унутрашњих послова РФ су имали сусрет са сарадницима, који су се нашли на том списку.

Стране државе немају ни моралне, ни правне основе да се мешају у сферу делатности руске јурисдикције. То је наш званичан став, - истакао је шеф Министарства правде Александар Коновалов. За било које недостатке у раду сами тражимо да сарадници одговарају у складу са законом. Прекоокеански колеге требало би да обуставе покушаје да управљају светом из своје државе, рекао је министар приликом сусрета с подређенима.

- Потпадање вас под санкције, које је објавила друга држава, за нас је правно индиферентна чињеница. Данас немамо никакве замерке на ваш сложен и одговоран рад, који морате да извршавате ефикасно у строгом уважавању законодавства Русије и ресорских наредаба.

Смрт било ког човека је тужан догађај. Смрт човека у истражном затвору је ванредан догађај, у вези са којим се врши контрола. Таква хитна и детаљна контрола је извршена била после смрти у московском иследном затвору аудитора британског фонда Hermitage Capital Сергеја Магнитског, оптуженог за порески криминал. Подаци те контроле су објављени, низ сарадника је сносио дисциплинску одговорност, - саопштио је Александар Коновалов. Кажњавати оне, који су дозволили хапшење Магнитског за време истраге, Русија не планира, без обзира на то, што мисле у иностранству, - изјавио је шеф Министарства унутрашњих послова РФ Владимир Колокољцев.

- Никакве одлуке страних држава у вези са нашим држављанима не смеју и неће имати правне последице за грађане наше земље. Зато службена каријера наших припадника није угрожена, нека друга ограничења у вези са објављивањем тих аката неће имати никакву практичну перспективу.

Акт Магнитског, потписан од стране председника САД 14. децембра 2012. године, забрањује руским грађанима, који су, према мишљењу америчке стране, умешани у смрт Магнитског, улазити на територију САД и имати тамо финансијска улагања. Данас су објављена имена 18 Руса, између осталих, судија и иследника. Високих чиновника међу њима нема. Међутим, познато је да постоји и неки скривени део списка Магнитског.

За узврат је Москва објавила списак 18 Американаца, којима је забрањен улазак у Русију. Руски списак обухвата оне, који су умешани у легализацију мучења и одржавању у затвору Гвантанамо без рока, хапшењу и киднаповању грађана Русије у трећим земљама, угрожавању њиховог живота и здравља. И у руском списку има део, који није објављен.