Сирија под информативним ударом

28-04-2013 10:29:01 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Саопштења о примени хемијског оружја стижу забринавајуће редовно. Није била изузетак ни протекла недеља. Подаци о примени отрова зарин од стране екстремиста сиријске опозиције разматрали су и у руској Државној думи. У дискусији је учествовао министар информација Сирије Омран аз-Зуаби, који се налази у посети Москви. Парламентарци су дошли до закључка: против Дамаска се води пуновредан информативни рат.

Хемијско оружје су екстремисти искористили у сукобу у Хан-ел-Асалу, близу Алепа, 19. априла. Услед тога је погинуло 14 људи, 50 пострадало. У петак сиријски војни извор је прецизирао да је примењен отров зарин. Циљ устаника је разумљив. У западним престоницама већ давно изјављују да ће на примену хемијског оружја од стране Дамаска снаге НАТО одговорити инвазијом. Зато екстремисти покушавају да на све могуће начине пруже Вашингтону и његовим савезницима повод за инвазију.

У међувремену је Дамаск предложио руским стручњацима да се баве контролом евентуалног коришћења хемијског оружја у Сирији. То је изјавио у петак министар информација Сирије Омран аз-Зуаби, који се налази у посети Москви. Према његовим речима, инцидент у Хан-ал-Асалу је дело терористичких организација, између осталих, Ал-Каиде.

Омрана аз-Зуабијља су примили у Државној думи. Сиријски министар је испричао парламентарцима да неки западни и арапски ТВ канали чак унапред знају место евентуалних терористичких акција. Дакле, они се без сумње могу сматрати саучесницима крвопролића у Сирији, - сматра аз-Зуаби.

- Саудијска Арабија и Катар су предлагали велики новац сиријским грађанима, међу њима и новинарима, да би они прешли на њихову страну и причали оно, што ти желе да чују. Нажалост, понекад они успевају да врбују људе. Међутим, огромна већина новинара је одбила да буду на њиховој узди. Још пре тога, када сам постао министар информација, у разговору с новинарком ТВ канала Ал-Арабија рекао сам да је она пренела вест о експлозији пре, него што се она десила. И данас пратимо ТВ канале: чим говоре о експлозији, бомби или жртвама, знамо да ће се то ускоро десити.

Омран аз-Зуаби је подвукао да је десетине сиријских ТВ и радиоканала угрожено, многи водитељи програма су у заробљеништву. Новинари не долазе на посао, јер се боје за свој живот.

Против Сирије се заиста води опширан информативни рат. Западни и неки арапски медији имају за циљ да дискредитују законите власти Дамаска.

У светским престоницама на последње информацие из Сирије реагују различито. Пекинг је одлучно иступио против коришћења хемијског оружја. Истовремено, независно од тога, ко је искористио отров, примена војне силе против неке државе је недопустива. У Вашингтону, а затим у Лондону су изјавили да располажу ограниченим, али убедљивим доказима да се у Сирии користило хемијско оружје, између осталог, гас зарин. Додуше, британки премијер Девид Кемерон је прецизирао да та чињеница неће резултирати пребацивањем у тај регион британских снага.

Варијанте решења конфликта у Сирији размотрили су у петак путем телефона шефови МСП Русије и Јордаа Сергеј Лавров и Насер Џода. Министри су још једном истакли: ради регулисања ситуације су потребни напори међународне заједнице. Решити тај проблем је могуће само путем дипломатије.