Георгијевска лента 2013

28-04-2013 11:02:56 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Грађанска акција „Георгијевска лента 2013“ је почела 26. априла. Црно-наранџасте боје ових пруга добро су познате и ван Русије. Ове године ће сународници у 100 земаља света ленту, која је постала народни симбол Велике Победе качити на ревере одеће, везиваће је за ташне и антене аутомобила.

Акција се одржава већ девету годину. Георгијевску ленту ће, као и раније, на улицама градова свакодневно делити волонтери. Боја траке је реплика ленте ордена Светог Георгија, једног од најважнијих борбених одреда Русије. Ова награда се неколико векова уручивала искључиво за подвиге на бојном пољу. Боје – црна и наранџаста – представљају симбол дима и пламена битке. У годинама Другог светског рата оне су се поново појавиле на ленти ордена Славе, а затим су украсиле медаљу „За Победу“. У новој Русији је обновљен и сам орден Светог Георгија.

Радиокомпанија „Глас Русије“ је традиционални информациони партнер овог друштвеног покрета. А наранџасто-црне траке су већ одавно послате нашим радиослушаоцима у Аустралију, Аргентину, Бугарску, Белорусију, Велику Британију, Индију, Италију, Сједињене Државе и у многе друге земље. „Георгијевска лента“ много значи радиокомпанији, каже главни уредник руске службе „Гласа Русије“ Армен Гаспарјан.

- Ово представља акт извесне грађанске и моралне солидарности с националним сећањем на Други светски рат, на страшан цех који су платили народи Совјетског Савеза за Победу. То је 27 милиона људи. Наш аудиторијум у градовима у којима се емитујемо на постсовјетским просторима, у Европи, у Америци, данас носи георгијевске ленте. Самим тим људи показују да се сећају подвига својих отаца и дедова, који је остварен од 1941. до 1945. године. Сећају се да смо имали велику прошлост и да су победа у Другом светском рату и пропаст нацизма представљали осовину која је уједињавала народе Совјетског Савеза, а остали су то и до данашњег дана.

У иностранству су волонтери радници руских амбасада и конзулата, представници организација сународника и омладинских организација у којима се говори на руском језику. Говори аташе за штампу амбасаде РФ у Бугарској, Марија Смирнова.

- У целој земљи постоји систем руских клубова. Од њих добијамо захтеве. И на основу њих унапред, до 9. маја шаљемо георгијевске ленте. А пошто многи већ имају децу, често из мешовитих бракова, шаљемо још и мање летке, на једној страници, где је описана историја појаве георгијевске ленте. Осим наших земљака за ленте нам се обраћају и различите бугарске организације. На свим манифестацијама, које се буду одржавале 9. маја, на пример, у Дому Москве у Софији, где ће радити војна пољска кухиња и бити одржан концерт, делиће се ленте. У Руском културно-информативном центру ће бити одржан богат програм, који укључује филмску панораму војних филмова, концерт и друге манифестације. Тамо ће такође бити наших ленти.

У Сједињеним Државама се најистакнутије манифестације одржавају 25. априла сваке године. На тај дан 1945. године се савезничка војска из антихитлеровске коалиције, СССР и САД, срела на немачкој реци Елби. Овим поводом се у Вашингтону на Арлингтонском гробљу одржава свечана церемонија, каже порт-парол амбасаде Русије у САД Евгеније Хоришко.

- На меморијални знак који је посвећен овом догађају венце полажу руска амбасада и амбасаде других земаља ЗНД, америчка надлештва – војно и дипломатско. Церемонији присуствују ветерани. Наравно, сви учесници добијају георгијевске ленте. И амерички ветерани, који су ратовали у америчким оружаним снагама, и радници Државног департмана САД и радници министарства одбране – сви носе георгијевске ленте.

Наравно, највеће размере акција ће попримити у Москви. Планирано је да се ове године у главном граду Русије подели три милиона ленти, истиче руководилац руске „Студентске заједнице“ Михаил Арутјунов.

- На дан почетка акције, 26. априла, у Москви се је отврио фестивал графике. То је нови догађај у оквиру „Георгијевске ленте“ на којем ће бити представљени радови неколико група. Девиза овог фестивала је постао наш слоган: „Хвала деди на Победи!“.

У току година у којима се одржава акција, по речима Михаила Арутјунова, који се с правом назива једним од њених оснивача, у целом свету је подељено преко 100 милиона георгијевских ленти. „Глас Русије“ ће наставити да говори о акцији у следећим материјалима. На сајту радиокомпаније ће бити приказана фотогалерија где ће се појавити снимци, које су између осталих, начинили и радиослушаоци у данима празника Победе.

Михаил Аристов,