Тенкови на калдрми: у Москви одржана проба војне параде

28-04-2013 11:06:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У току протекле ноћи у Москви је одржана проба Параде Победе. Црвеним тргом је прошла сва парадна техника која ће 9. маја представљати сјај и моћ руске војске. Читава церемонија је обављена у складу с традиционалним сценаријем.

Све се одвијало онако као што ће то бити 9. маја.

Свечано изношење државне руске заставе и заставе Победе. Обилазак и честитање учесницима параде од стране министра одбране. Затим је, после извесне паузе – ово време је издвојено за председников говор, мешовити оркестар оружаних снага извео државну химну. Онда је уз звуке војних маршева тргом прошла пешадијска колона. Припадници десантних јединица и морске пешадије, морнари, граничари, унутрашња и космичка војска – укупно преко 11хиљада војника из различитих надлештава. Међу њима су припадници Суворовске и Нахимовске средње школе, као и питомци Аксајског козачког кадетског корпуса.

Одмах после пешадијске колоне је уследила техника. Брзином од 10 километара на сат како би гледаоци све могли добро да виде, прошли су оклопни транспортери, тенкови и самоходно оруђе. А потом су се на Црвеном тргу појавили гиганти: уређаји за лансирање система С-400 „Тријумф“, „Искандер-М“ и „Топољ-М“.

Манифестација је трајала око сат времена. На проби није било само авијације како се не би реметио ноћни мир Московљана. 9. маја ће се у небо винути 68 авиона и хеликоптера. Биће изведен ваздушни шоу чији се детаљи засад држе у тајности. Хиљаде гледалаца који су посматрали пробу били су одушевљени. Био је задовољан и командант параде, главни командант копнене војске Русије, генерал-пуковник Владимир Чиркин.

- Сматрам да су учесници параде већ сад добро припремљени. Знамо шта још треба да увежбамо и који су нам недостаци, радићемо на томе, имаћемо још неколико вежби. И за 9. мај ћемо бити потпуно спремни.

До параде у част Дана победе војницима су преостале још три пробе. Две ноћне – 29. априла и 3. маја и једна генерална – 7. маја у 10 ујутру по московском времену.