Хапшење председника Муслиманско-хрватске Федерације БиХ прети њеној политичкој стабилности

30-04-2013 10:12:09 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Хапшење председника муслиманско-хрватске Федерације Босне и Херцеговине Живка Будимира под сумњом за корпуцију остаје један од најактуалнијих догађаја на територији постјугословенског простора. Коментар на ову ему у програму Гласа Русије дао је политиколог из Републике Српске господин Владе Симовић.

- Уколико је хапшење Живка Будимира плод рада државних институција које се баве борбом против корупције и криминала у Федерацији БиХ и БиХ уопште, онда апсолутно подржавам такав један чин јер он оставља поруку грађанима да у овој земљи без обзира на функцију коју неко обавља нико није недодирљив. А то је добар потез из тог угла посматрано. Међутим, уколико је хапшење Живка Будимира део политичко-партијских сукоба и једне врло нестабилне политичке климе у Федерацији БиХ, бојим се да то није добро пре свега због стабилности БиХ чији је део и Република Србска. Политички сукоби у Федерацији Босне и Херцеговине у многоме штете и Републици Србској, тако да све што је у функцији дестабилизације Босне и Херцеговине може бити штетно и за оба њена ентитета и све три конститутивне нације.

Али постоји још и став врховног представника за Босну и Херцеговину Валентина Инцка, који је изјавио да господину Будимиру не сме да се суди док његова кривица не буде доказана. Владе Симовић:

- Нико није крив док кривица није доказана. То је просто правно начело. И ја такође сматрам да се не може говорити о Живку Будимиру као кривцу док му се не докаже кривица. Са друге стране, сматра да уколико државне агенције које се баве борбом против корупције ухапсе једног високог функционера у Федерацији БиХ, то говори доста о томе да не постоје привилеговани када је реч о борби против корупције. Уколико је то разлог хапшења Живка Будимира, заиста бављење радњама које су у домену кривичне одговорности, мислим да је то у реду. Оно што не би било у реду је уколико је то хапшење плод неких политичких игара унутар Федерације БиХ.

Мислим да Република Србска у случају хапшења Живка Будимира није нити оштећена, нити је на добити. Просто је реч о ствари која се дешава унутар Федерације БиХ, но уколико би се потенцијална криза после хапшења проширила по Федерацији БиХ то би могло на неки начин да се одрази и на Републику Српску, која је у задњих неколико година показала много већи степен политичке и делимично економске стабилности, него ли што то показује Федерација БиХ.

Григориј Соколов,