Џејми Шеј: НАТО рачунао на 48 сати, а трајало 78 дана

30-04-2013 06:05:52 | | БНТВ/ vostok.rs |


НАТО је 1999. године веровао да ће операција бомбардовања Савезне Републике Југославије трајати свега 48 сати, а не 78 дана, изјавио је стратег НАТО-а и портпарол Алијансе у време бомбардовања Џејми Шеј.

Шеј – познат и као творац фразе “колатерална штета” – сматра да је та акција НАТО била успешна, иако је могла бити и успешнија, а данас жали због грешака, односно цивилних жртава, речима да су “такве ствари за жаљење и срамне”.

“Одбацујем одлучно да је било какакв такав напад био намеран. То су биле стравичне грешке. Имамо проблема да из ваздуха увек савршено идентификујемо циљеве”, рекао је он у интервјуу бечком дневнику “Пресе”.

Као портпарол, каже, морао је брзо да објасни шта се догодило, али је често предуго трајало док је од војске добио потребне информације, понекад и неколико дана. “У једном модерном медијском свету то је преспоро. Морали смо бити боље припремљени на тако дугу НАТО операцију, али на крају смо били професионалнији него на почетку интервенције”, додао је.

По његовом мишљењу, било је пуно ствари које су добро прошле и на Косову је брзо интервенисано, а “страва у Босни” предуго је гледана с дистанце. “Извукли смо поуке из Сребренице и на Косову нисмо празно претили као претходно у Босни. Да ли је Косово био савршена интервенција – не. Али је била боља од Босне”, уверен је Шеј.

По његовим речима, масовна протеривања на терену почела су још пре НАТО интервенције, а 100.000 људи је интерно расељено. Српске снаге су, тврди, пре НАТО интервенције започеле протеривања, па би број жртава на Косову био много већи без НАТО операције, закључује Шеј.

“Ако неко као Слободан Милошевић контролише догађања на терену онда се не може диктирати шта се догађа. Морали смо предвидети како ће Милошевић реаговати на НАТО интервенцију. Он је протерао косовске Албанце и нико није био припремљен на навалу избеглица. То је била огромна криза за Македонију и Албанију”, рекао је.

Шеј је додао да је сада познато да је иза кулиса било разговора између више земаља о могућој копненој интервенцији, која би била логичан даљи корак, али да у НАТО није било такве званичне одлуке. “Верујем да је Милошевић страховао од копнене интервенције. Он је веровао да је боље да напусти Косово са већинским делом нетакнутом војском, него да је шаље на НАТО”, нагласио је он додајући да су САД успеле добро да укључе Русију, која је препоручила Милошевићу да је време да престане.

Упитан о ефективности НАТО бомбардовања и чињенице да је мање него што се приказивало уништена војна опрема југословенских снага, Шеј је рекао да у конфликтима треба посебно бити опрезан са статистикама.

Подаци добијени од сателита или од пилота нису увек прецизни, али је технологија, од рата на Косову, у овој области јако побољшана.

НАТО се, по његовим речима, у међувремену променио, и модерне снаге су научиле да сарађују са цивилним организацијама, као на примеру Косова, где НАТО води Кфор и тесно сарађује са Еулексом.

Током 78-дневних НАТО напада на СРЈ, од 24. марта до 10. јуна 1999, страдало је скоро 3.000 људи, а материјална штета процењена је на десетине милијарди долара.