Хоће ли се у Србији отворити „Патриотски фронт“?

01-05-2013 09:47:27 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


После серије митинга опозиције у Београду појавила се информација о могућности формирања народног или патриотског фронта у који би ушли ДСС, СРС и Двери. О шансама за настанак сличног политичког блока може се говорити само теоријски. Ипак ако се допусти да након евентуалног референдума влада Србије буде приморана да да оставку и да буду одржани ванредни избори, оснивајући се на резултатима мајског гласања може се тврдити: патриоти би сакупили најмање 15-17%, а ако се узме у озбир да су неки бирачи вероватно разочарани политиком „напредњака“ на власти, ова цифра би могла да буде значајнија.

Само значи ли јединство на митингу јединство на делу? Како бисмо нашли одговор на ово питање, обратили смо се представнициам три странке. Говори Владан Глишић, члан управног одбора покрета Двери.

- Двери већ годинама позивају на формирање патриотског опозиционог блока а Двери су иначе деловале тако да у својим протестима смо успели да организујемо заједнички протест са Демократском странком Србије и заједнички протест са Србском радикалном странком. Због њихових међусобних односа нису могле истовремено али се трудимо да повежемо једне и друге јер сматрамо да патриотски блок једина могућност за будућност Србије.

О томе да је у Србској радикалној странци сазрео својеврсни „раскол“ поводом ДСС, сазнало се недавно. О особеностима односа радикала и демократа Војислава Коштунице за Глас Русије говорио је заменик председника СРС Немања Шаровић.

- Упутили смо Војиславу Коштуници једно отворено писмо у коме смо га позвали да уколико искрен заиста у оној намери да се КиМ сачува унутар Србије да удружимо снаге, међутим Војислав Коштуница на то писмо није ни одговорио. За мене је заиста несхватљиво да је за Демократску странку Србије прихватљиво да демонстрира у Новом Саду против Пајтића заједно са Вучићем, иако је јасно да је ту посреди пре свега борба за власт, и идеолошки између ДС и СНС, нема никакве разлике, али истовремено Коштуници је неприхватљиво да демонстрира са Србском радикалном странком када је у питању издаја и предаја Косова и Метохије која је у завршној фази.

ДСС изгледа не планира да одустаје од принципа политичке издвојености. Говори заменик председника странке Слободан Самарџић.

- Наш је циљ да се после митинга 10. маја окупе све грађанске патриотске снаге, дакле сви људи који мисле добро Србији и који воде рачуна о државним интересима. О формалној политичкој сарадњи нема речи ни с ким. ДСС ће наставити да следи са тиме што Срби са Косова иницирају и наравно сарађиваће са свим другим организацијама и удружењима, а нека посебна формална политичка сарадња или нека нова организација и тако даље, о томе се не размишља.

За сада једино што може некако из далека да подсети на збијање редова евроскептичних странка јесте коалиција ДСС и покрета Двери на локалним изборима у Земуну у јуну. Између осталог, како говоре представнци Двери, то је само почетак великог пута.

Тимур Блохин,