Политичка криза у Италији завршена?

01-05-2013 12:59:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Римске власти донеле су одлуку да уведу посебне мере безбедности уочи гласања о поверењу новој италијанској влади у доњем дому парламента. Између осталог од самог јутра у понедељак под посебним обезбеђењем налазе се зграде оба дома италијанског парламента, председничка палата, резиденција премијера.

У недељу, управо када је нова влада Италије на челу са Енриком Летом полагала заклетву верности Републици у Квириналском Дворцу, недалеко од њега, испред владине Палате Киџи одјекнули су пуцњи. Мушкарац који је отворио паљбу ранио је три особе: два карабињера и једну трудницу која је пролазила поред. Према сведочењу мушкарца, он је хтео да пуца у политичаре.

Лидер покрета пет звезда Бепе Грило, кога оптужују за пропаганду насиља и за агресивне неодмерене изјаве, објавио је да нема никакве везе са инцидентом. Он је додао да је његов покрет против насиља.

Да подсетимо да је Енрико Лета у суботу званично примио мандат премијера и огласио састав коалиционе владе.

Данас кабинет министара рачуна да добије вотум поверења у оба дома парламента.

Пред новом владом стоје сложени задаци: извести земљу из рецесије, смањити незапосленост, чији показатељи су одлетели до небеса, променити изборно законодавство.

Али какву у Италији очекују владу?

Управо са тим питњем смо се обратили Паолу Гујерију, професору економије римског универзитета Ла Сапиенца и сенатору Демократске странке.

- Пред владом су два врло важна задатка. Први је економско питање: криза траје шесту годину, она провоцира банкротство многих предузећа, незапосленост. Треба схватити како зауставити зачарани круг кризе и рецесије. Као друго, треба решити институционално и политичко питање: треба примислити политике трошкове, рационализовати институционалну архитектуру.

Али најважније је што политика треба да служи грађанима. Данас постоји провалија између политике и грађана коју треба обавезно попунити.

Паоло Гуерјери је изнео за Глас Русије став Енрика Лета у односу према Европи:

- Енрико Лета је велики европејац. Италија је недовојиви део Европе. Политички и економски препород Италије није могућ ван Европе. Ми ћемо то и чути вероватно од Лете. Али важно је да Европа не буде само узрок жртава, већ и извор могућности и наде. Енрико Лета као премијер инсистира на томе да Европа поново постане важан циљ и извор наде.

Слушали сте коментар паола Гуерјере, преофесора економије римског универзитета Ла Сапиенца и сенатора Демократске странке.

После дуге политичке нејасности у Италији поново постоји влада којој предстоји много тешких задатака. У међувремену, по изјавама римских власти, невиђене мере безбедности ће деловати наредних дана и можда ће остати на снази заувек.

Татјана Санти,