Русија и Јапан: мировни споразум и активно партнерство

01-05-2013 10:01:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


29. априла председник Русије Владимир Путин преговарао је са јапанским премијером Шинзом Абеом који се налази посети Москви. То је прва званична посета шефа министарског кабинета Јапана Русији у периоду од десет година.

Синђо Абе је стигао у Москву у саставу велике делегације у коју је осим највиших чиновника ушло на десетине бизнисмена из великих корпорација. Традиционални и стабилни економски односи две земеље потврђују се многим реализованим пројектима, као и нивоом трговинске размене. Прошле године она је изнела 32 милијарде долара, што је највиши показатељ у историји две земље. Русија одлично познаје продукцију јапанске индустрије аутомобила и електронику. У руском извозу превладавају минерални ресурси. Експерти са оптимизмом гледају на будуће партнерство две земље: његов потенцијал није ни из далека исцрпљен.

Русија и Јапан су суеседи и са тачке гледишта географског положаја таква сарадња изгледа логично и ефикасно, подвукао је Владимир Путин.

- То може бити заједничка експлоатација нафте и гаса, заједничка изградња фабрика за компримовање гаса. Гаспром је спреман да уложи своје ресурсе у нове капацитете за пријем гаса на територији Јапана, да улаже новац у гасоводне системе. Спремни смо да размотримо могућности изградње додатних енергетских капацитета на територији РФ уз касније испоруке електричне енергије у Јапан.

Једино што сада отежава политички дијалог Москве и Токија је дугогодишњи спор око Курилских острва, која се тренутно налазе под јурисдикцијом Русије. И због тога нема мировног споразума међу земљама. За време завршне конференције за штампу Владимир Путин је још једном потврдио да званични став Москве није промењен и да овај проблем треба решавати под условима који би одговарао обема странама. А јапански премијер је саопштио да се договорио са руским лидером да се убрза преговарачки процес по том питању. Исто се тиче мировног споразума између Москве и Токија, изјавио је Шинзо Абе.

- Председник Путин и ја потврдили смо разумевање да ситуација када после 67 година од завршетка рата између Јапана и Русије није склопљен мировни споразум није нормална. Узимајући то у обзир договорили смо се да дамо указе сваки своме министарству иностраних послова да се убрзају преговори и тражење узајамно прихватљивог решења.

Без обзира на постојећа неслагања, Москва и Токио воде активни дијалог на свим нивоима. И то у великој мери доприноси развоју трговинско-инвестиционих уговора и стабилном развоју читавог региона. За време преговора стране рзматрају базичне пројекте, конкретне перспективе билатералних односа, коа и најакутније светске проблеме. Актуална посета Абеа Москви није била изузетак. Стране су говориле не само о економији и мировном споразуму, већ и о ситуацији у Сирији, Ирану и Авганистану, као и на Корејском полуострву. Тамошња дешавања изазивају узнемиреност код суседа – Русије и Јапана. Што се тиче пословних односа две земље, њихову динамику очиглендо показују недавно отворене производње аутомобила Тојота и Мазда на Далеком Истоку, као и склапање возила Мицубиши у Калушкој области.

После преговора Владимир Путин и Шинзо Абе потписали су заједничку изјаву од 53 тачака. Осим тога, одобрен је низ важних међувладиних споразума и бизнис-уговора, као и меморандума у финансијско-индустријској и хуманитарној сфери.

Илија Крамник,