Први лет на ловцу пете генерације T-50

01-05-2013 09:32:37 | | Глас Русије, фото: aviasalon.com/ vostok.rs |


Пилот руског Ратно ваздухопловства, подигао је у ваздух ловца пете генерације Т-50. Како је пренела прес-служба АД "Компаније Сухој", пилот Чкаловског тренажног центра узлетео је са аеродрома Жуковски. Први лет војног пилота означава нову фазу у тестирању Т-50, који је први пут полетео 2010.

Досадашњи резултати

Ловац пете генерације Т-50 компаније "Сухој", развијен у оквиру програма ПАК-ФА (Перспективни ваздухопловни комплекс тактичке авијације) почео је тестирање у јануару 2010. Тренутно су у оквиру програма тестирања укључене четири летелице, које тестирају пилоти компаније "Сухој" и њихове колеге из летачко-истраживачког института Громов. У пролеће-лето ове године, ловци би требало да пређу на нову и важну етапу - државно тестирање, током којег ће на њима летети војни пилоти из 929 Државног летачко-истраживачког центра Чкалова. Први од тих пилота је и полетео на Т-50 25. априла 2013. Према саопштењу прес-службе "Сухоја", лет са разрадом система и опреме из програма тестирања, трајао је дуже од два сата.

Фактички, можемо говорити о почетку државног тестирања машине, са малим закашњењем у односу на претходно заказани рок, март 2013. У блиској будућности, програму ће се придружи и пети авион. Од тада, већина летова ће бити извођена на доњем току реке Волге, у близини Ахтубинска, где је и расположен државни центар. Који су резултати постигнути до сада?

Према доступним информацијама, 4 конструисана авиона су имала више од 200 летова. У програму је долазило до прекида – између осталих, први прототип авиона, Т-50-1, није летео више од годину дана - од августа 2011 до јесени 2012. било је проблема и са Т-50-2, на којем је дошло до проблема на десном мотору 21. августа 2011, приликом полетања са аеродрома у Жуковском за време авиосалона МАКС-2011.

На дизајну авиона и мотора су вршене неопходне промене, а почев од трећег прототипа, на Т-50 је већ била инсталирана и електронска опрема. Међутим, према доступним информацијама, на 4. прототипу, као и на 5 који се ускоро очекује, биће инсталирана комплетна интегрисана електроника.

Шта је следеће?

Са побољшањима дизајна и повећањем броја авиона, укључених у програм тестирања, биће повећан и интензитет летова. У тестирање ће бити укључено до 8 авиона, који ће бити у стању да изврше неколико стотина летове сваке године. Укупно је планирано да обим програма тестирања Т-50 има око 2.000 летова. Прва фаза тестирања ће бити завршена 2015, а паралелно са тестирањима Ратног ваздухопловста почеће и предсеријска производња авиона за обуку редовних пилота у војно-ваздухопловном центру Липецк. Очекује се да први авиони стигну у Липецк 2015-16.

Тренутно стање програма омогућава да се говори о његовом развоју у оптимистичном тону. Највероватније ће прва ескадрила Т-50 добити оперативни статус до краја деценије. Постојећа флота ће се у стању борбене готовости одржавати на рачун ремонта машина из совјетског времена и доставком ловаца Су-30цм и Су-35.

У другој половини деценије ће се појавити и "индијска верзија" авиона - развијеног за индијско ваздухопловство на бази Т-50, ловци FGFA. При том, Индија ће, највероватније, бити једина земља која ће купити руски ловац пете генерације за своје ваздухопловство.

Као позитивну страну приче треба поменути и да се у исто време у Русији за Т-50 развија и ново оружје и потребна инфраструктура за његово сервисирање. Комплексни приступ дизајну даје нам наду да ће нови авион ускоро кренути у серијску производњу.

Илија Крамник,