Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Мали: Француски гамбит

Мали: Француски гамбит

01-05-2013 09:51:35 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У марту ове године на заседању СБ УН представник Руске Федерације Виталиј Чуркин поводом формирања у саставу мисије УН у Демократској Републици Конго бригада за оперативне интервенције изјавио је: Нас посебно брине растући помак у страну војних метода мировњаштва.

То што је раније било изузетак, сада ризикује да постане уобичајена пракса. Ова примедба – претварање дела плавих шлемова у снаге за брзо реаговање, заиста, није најбољи метод мировњаштва. Али можда другог решења сада једноставно нема? Али у операцији за обнову уставног поретка на северу Малија схема примене војне силе једним, а подршке мира другим снагама чини се много ефикаснијом.

Она побеђује и са тачке гледишта политичке логике. Свега годину дана раније бивши високи официр француске спољне обавештајне службе Ален Шуе писао је за Ле Фигаро: Француска која је без колебања бацила све снаге на уништавање Гадафија, рашчистивши самим тим пут за исламисте, позива међународну заједницу да поступи исто тако са Башаром Асадом, не жели да мрдне прстом приликом поделе Малија од стране криминалних хорди, које себе називају исламистима. Тачно. Економија земље у коју су уложена средства француских компанија замрла је, уз то у заробљеништву исламиста су грађани ове земље. Постоји опасност да после Малија исламисти крену у суседне земље које такође улазе у зону утицаја и интереса Француске. И Француска је као одговор на моблу малијске владе донела сложену одлуку: она је животно заинтересована за хитно разбијање терориста, оне се тиме и бави.

За рат се спрема од средине прошле године. Организује се обавештајна служба, снабдевање, планирање, припрема се техника. Стратегија јануарског удара тачно је срачуната и ефикасна. Ударају и са земље и из ваздуха, муњевитим премештањима борбених одреда не дају време за прегруписавање. Противник је дезорганизован и практично без отпора сатеран у планински и пустињски север, где га уништавају специјално припремљене групације трупа. Француском експедиционом корпусу у уништавању терориста и њихови цитадела помаже одлично припремљен за борбена дејства у пустињи контигент Чада. Чад има своје рачуне са терористима, и руководство земље није забринуто због последица учешћа у елиминацији терориста. За друге суседне земље чланице коалиције то није пожељно, оне имају другу улогу – њихови војни контигенти су укључени у солобађање градова и стратешки важних региона за одржавање реда.

Крајем априла ликвидиране су основне базе, кампови за припрему, складишта муниције. Уништена је техника, прекинуте су маршруте кретања терориста, дезорганизован је систем управљања и везе. Уништено је око 3000 непомирљивих, међу њима велики број страних плаћеника.

Нико не говори о отме да је банда у Малију ликвидирана у потпуности. Очигледно да у условима савременог партизанског рата и озбиљних међуетничких проблема који овде постоје то није могуће. Али „армије“ оријентисане на масовна борбена дејства више нема. Значи, битно је умањена опасност од дестабилизације ситуације у региону Сахеља. Паралелно са борбеним дејствима у земљу стиже контигент војних инструктора ради формирања безбедних малијских оружаних снага. Купује се савремена техника и наоружање, између осталог у Русији.

Од неизбежних минуса постоји озбиљан проблем са избеглицама. Почетком 2013. године дејства берберских сепаратиста и исламистичких групација довела су до тога да је из земље побегло 155000 Малијаца, а отприлике 200 000 отишло на југ. А после почетка интервенције, плашећи се освете за зочине саплеменика, само у Мауританију је побегло 70 000 малијских Бербера и Арапа. Али то се не може избећи.

А како да се избегне дуготрајна контрапартизанска кампања и да се не изгубе освојене позиције Французи су могуће смислили. Чим преостали терористи, као и обично, почну да се спремају за дугу борбу против „француских окупатора“ Француска и Чад изјављују да повлаче трупе а СБ 25. априла доноси одлуку о формрању у Малију контигента мировњака од 112000 војника и 1440 полицајаца од 1. јула. Наравно, неће им бити лако. Али заштити мир њихов је посао и сасвим друга прича.

Вадим Фересович,