Туристичка Москва обара рекорде

01-05-2013 11:16:19 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Током мајских празника очекује се невиђени прилив руских и страних туриста. Према речима туристичких компанија, две недеље пре распуста оне су продале за једно 30 одсто више аранжмана за Москву него у истом периоду протекле године. Власти сматрају да је разлог за повећану потражњу веома интересантан културни програм.

Реч је пре свега о војној паради 9. маја у част Дана Победе над фашистичком Немачком у Другом светском рату, као и 12. Московском ускршњем фестивалу, посвећеном 70. годишњици тенковске битке код Курска.

Парада Победе је једна од најатрактивнијих акција, коју жели да види све више туриста. Без обзира на то, што година није јубиларна, размери параде импресионишу. У пратњи оркестра од хиљаду и по музичара по Црвеном тргу ће проћи 20 хиљада војника, хеликоптери ће носити над тргом заставе Русије. Важно је такође и то, што је марш војне технике могуће видети дуж читавог пута према Црвеном тргу.

Импресионише и Ускршњи фестивал. Он обухвата 4 програма: симфонијска, хорска, камерна музика и звоњава. Укупно у оквиру фестивала се планира 90 концерата.

И раније је за мајске празнике било много културних акција, али данашња ажиотажа је последица тога, што су московске власти почеле да воде велики рад на привлачењу туриста, - каже Ирина Шчегољкова, представник Федералне агенције за туризам.

- Москва је постала срдачнија према туристима. У њој се човек лакше оријентише. На улицама су ознаке на енглеском језику. Сада имамо и аутобусе на спрат, који обилазе знаменитости града. И у другим регионима се Москва промовише. Туристички оператори представљају туристичке могућности Москве у другим градовима. То се исто дешава и у иностранству. Москва је активно представљена на свим међународним изложбама. Она постепено враћа статус културног туристичког центра.

Међутим, туристи током мајских празника планирају не само да виде Параду Победе и посете концерте Ускршњег фестивала. Они ће посветити пажњу и другим знаменитостима главног града, - уверена је Ирина Шчегољкова.

- Свакако, они ће пре свега отићи на Црвени трг, посетити музеје Кремља, Музеј ликовних уметности Пушкин. Данас се много чини ради тога да се уреде паркови. Странци радо обилазе Коломенскоје, Царицино, Кусково.

Приликом мајских празника у Пролећном позоришту моћи ће се да види старинско народно весеље, добије за успомену портре од уличног сликара или фотографија у необичном руху. Кувари ће одржати мајсторске течаје за припрему слатког од маслачака. Осим тога, у многим парковима ће бити одржани фестивали Џез у парку.