Руски грађани ће провести празнике у кругу породице и пријатеља

01-05-2013 12:19:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Мајски празници ће се за многе грђане Русије ове године претворити у мали одмор. Становници земље имаће укупно 9 слободних дана. Преношење дугих новогодишњих празника за топло време године обрадовало је већи део становништва земље. Како су показала анкетирања, људима се допада да се греју на пролећном сунцу у викендицама много више него да гледају телевизију у хладне зимске дане.

Предстојећег викенда неко планира да отвори туристичку сезону, нео да ужива у одмору ван града са роштиљањем и сауном. Према истраживању портала Суперџоб.ру, 2013. године већина руских грађана ће провести мајске празнике у кругу породице, позабавиће се шопингом или кућним пословима. Неки анкетирани који не намеравају да напуштају земљу признали су да ће се у то време припремати за испите, бавити кречењем стана или поклонити пажњу свом здрављу.

Мали број руских грађана планира да се упозна са лепотама родне земље. Нешто више анкетираних решило је да проведе празнике у другим земљама, говори руководилац истраживачког центра портала Суперџоб.ру Наталија голованова.

- На путовање по Русији ће се упутити 3% анкетираних. А удео оних који ће отићи у иностранство скочио је са 2% прошле године до 4% ове године. При томе иду да се одмарају углавном у топле земље, што ми повезујемо са закаснелим пролећем у Русији. У госте пријатељима и рођацима ће се упутити 25 руских грађана, још 1% анкетираних планира на пецање. Сваки пети руски грађанин у тренутку анкетирања није испланирао своје мајске презнике, али је знао да му неће бити досадно.

Заиста, они који остану у Москви за празник неће се досађивати. У главном граду је планирано више од 3500 разних манифестација, рекла је за Глас Русије предтавник прес-службе одељења за културу Москве Анастасија Анијејева.

- Од 1. до 5. маја Парк културе и одмора Горког ће се претворити у велико летовалиште. Овде ће радити огромна вештачка плажа површине 5000 квадратних метара, за коју је довезено 1500 тона песка и лежаљке. У парку красна Пресња биће одржан џез фестивал, а у парку Музеон фестивал уличне позориште уметности. На Ускрс, од 5. до 12. маја, у москви је планирано одржавање 12. ускршњег фестивала фонда Валерија Гергијева. На Дан Победе у центру Москве ће бити одржана поворка потомака победника – њихове деце и унука.

Несумњиво је пријатно одмарати се неколико пролећних дана. Али слободни дани људе опуштају. Зато, тврде психолози, они никако не треба да се претворе у празник лењости. То треба да буде активни одмор и, наравно, не треба заборавити на здрав начин живота. Стручњаци саветују да се неколико дана пре поласка на посао врати обичном режиму: раније да се леже и устаје, као кад се иде на посао. Такође се препоручује одустајање од алкохола. А руководећем саставу психолози препоручују да не буду превише строги са запосленима првих радних дана после празника.

Лада Коротун,