Пролазак премијера Јапана кроз Москву паралисао град

01-05-2013 12:31:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Црни трансплантолози из приштинске клинике Медикус проглашени су кривим. Суд у Приштини осудио је руководиоца клинике Љутфија Дервишија и његовог сина Арбана на 8 и 7 година затвора због незаконитих операција пресађивања људских органа. Њихови јатаци су прошли са малим или условним казнама.

Према подацима оптужбе, у клиници 2008. године било је извршено најмање 30 операција узимања бубрега. Сиромашни грађани Турске, Русије и земаља ЗНД су се лакомили на обећање да ће добити 15 хиљада евра, али новац нико није добио.

Како је функционисала схема, види се, на пример, из истраге коју је спровело немачко издање Шпигел. Оно је у својевремено испричало причу 74-годишњег немачког бизнисмена Валтера и сиромашне руске емигранткиње Вере. Вери су биле хитно потребне паре. Валтеру је отказивао бубрег, лекари су рекли да му је остало неколико месеци живота. Породица је морала да тражи други пут – у легалном реду за трансплантацију Немац је био међу последњима. Причу још једног оштећеног који је сведочио на суђењу у Приштини навео је портал Балкан инсајт: Украјинац П.М. је рекао да је решио да прода буберег, на Интернету је нашао заинтересоване, после чега се са њим повезало непознато лице, што је интересантно, на руском језику. 2008. године П.М. је стигао у Приштину, где је и била изведена операција.

Не зна се колико би још радила бледо-розе бетонска једноспратница на периферији Приштине да исте године један Турчин није пао у несвест на аеродрому престонице. Тада се испоставило да је младићу извађен бубрег. Било је утврђено да је бубрег купио Израелац Мише Харел за 20 хиљада долара, а операцију је извео турски доктор Јусуф Сонмез у клиници Медикус.

Ево ова двојица људи који су чинили „мозак“ криминалне групације, у Приштини су такође изашли на суд, али у одсуству. Ради се о томе што је Харел средином 2012. године ухапшен у Израелу. А Јусуф Сонмез, Доктор Вампир и Доктор зло, по мишљењу истражитеља, једна је од кључних фигура у међународној трговини органима, 2011. године био је ухапшен у Турској, мада је затим пуштен да се брани са слободе. Што је мало чудно, ако се узме у обзир да је оптужба планирала да тражи за њега више од сто година затвора. По свему судећи, код Сонмеза је све у реду: у крајњој линији помоћу телемоста хтео је да сведочи на суђењу над својим „потчињенима“ у Приштини. Никада никога није нити убијао нити убогаљио, он је посветио живот томе да помаже људима, изјавио је тада Сонмезов адвокат. Између осталог, из биографије турског доктора која стоји на његовом званичном сајту, могу се извући занимљиви подаци: од 1986. до 2005. извршио је више од 3500 операција трансплантације бурега, мада никакве информације о томе чиме се бавио после, између осталог на Косову, нема.

Као што се зна, Медикус се помиње у реферату швајцарског парламентарца Дика Мартија, посвећеног Жутој кући, трговини органима ратних заробљеника на Косову на граници деведесетих и двехиљадитих, у коју је могло да буде умешано и руководство ОВК, сада политички лидери непризнате државе.

Истрагом дешавања у Жутој кући у Медикусу се баве два потпуно различита правна тима, и на све начине се подвлачи да случајеви нису повезани. Ипак неки истражитељи, између осталог директор невладине организације Органс воч Ненси Шепер-Хјуз сматра да је турски хирург Сонмез био повезан за људима из ОВК.

Заменик тужиоца за ратне злочине Србије Бруно Векарић истакао је да када би се Сонмез такође нашао на оптуженичој клупи, пресуда поводом случаја Медикус би изазвала велики одјек. Господин Векарић сигурно зна шта говори: он има у ресору заштићеног сведока предаје срца узетог од србског заробљеника. Према опису човек који је узео орган на аеродрому код Тиране доста личи на хирурга Сонмеза. Тада су можда у случају Медикус осуђени пиони?, питали смо србског политиколога Бранка Радуна.

- Истрага о трговини органима на Косову треба да буде завршена до 2014. године – о томе је ових дана саопштио руководилац истраге случаја Жута кућа Џон Клинт Вилијамсон на састанку са србским руководством. До тог тренутка невероватне детаље вероватно нећемо сазнати: у интересима истраге стране су се договориле да дају за штампу само протоколарне изјаве.

Тимур Блохин,