Поводом посете министра иностраних послова РФ Сергеја Лаврова Словенији

02-05-2013 10:55:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров 3. маја ће отпутовати у радну посету Словенији. Планирани су сусрети са председником земље Борутом Похором и премијером Аленком Братушек, министром иностраних послова Карлом Ерјавцем.

Према речима званичног представника МСП РФ Александра Лукашевића, предстојећи разговори ће бити наставак интензивног политичког дијалога између Русије и Словеније. На дневном реду састанака у Љубљани је свестрано разматрање актуалних међународних питања као што је европска безбедност, визна либерализација између Русије и ЕУ, проблем фактичке реализације Трећег енергетског пакета, ситуација на Балкану, у првом реду на Косову и у Босни и Херцеговини. Поред наведених тема, биће разматране могућности продубљивања руско-словеначке сарадње у различитим мултилатералним структурама, пре свега у УН, као и на европским платформама.

Руско министарство иностраних послова посебни значај придаје поклања проширењу руског инвестиционог присуства у горивно-енергетском комплексу Словеније, чему треба да допринесе реализација кључног билатералног пројекта на данашњи дан — изградња словеначког сегмента гасовода Јужни ток.

Битно место у руско-словеначкој сарадњи има и војно-меморијална компонента. Индикативно сведочанство руско-словеначког пријатељства су годшњи сусрети поред војног меморијала из доба Првог светског рата — Руске капеле на превоју Вршич, уз учешће делегација високог нивоа и представника јавности две земље. Очекује се да ће министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров учествовати у презентацији документрног филма Руски батаљон, посвећеног подвигу совјетских војника који су се борили против фашизма на територији Словеније.

У оквиру посете планирано је потписивање билатералних докумената.

Вера Жердева,