ПАК ФА: нова етапа програма

02-05-2013 11:41:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија обнавља своје присуство у Средоземном мору. Мешовита групација борбених и помоћних бродова Балтичке, Средоземне и Црноморске флоте у Средоземном мору данас има скоро 10 јединица. Основна активност пада на Црноморску флоту, чији су бродови у последњих годину дана боравили у Средоземном мору 17 пута. При томе походи имају не само значај за имиџ, већ и сасвим практичан значај за заштиту руских интереса.

Повратак Андрејевске заставе

Средоземно море је историјски зона виталних интереса Русије. Андрејевска застава у овим водама се појавила још за време Јекатерине Друге, и од тог тренутка руско војно присуство у Средоземном мору је било важан фактор светске политике. Његово деловање периодично је прекидано због разних кризних ситуација у самој Русији, када су унутрашњи немири или војни порази терали руску флоту да напусти овај регион. Данас веће могућности руске економије у поређењу са првим постсовјетским годинама и обновљено схватање да је потребна активна спољна политика омогућили су да се постави задатак повратка флоте у Средоземно море.

Врло често ово присуство се своди на демонстрацију заставе, што тешко да је коректно - оно је много шире, чак данас, у условима прилично ограничених могућности руске флоте. Међу задацима које испуњава флота у Средоземном мору може да се издвоји неколико основних.

Као прво, то су школски задаци — за време постсовјетског пада војне активности, Оружане снаге и флота између осталог, у значајној мери изгубили су низ важних навика међу којима је организација деловања поморских јединица у далекој морској и океанској зони. Дугогодишња прикованост бродова за своје обале одразила се не на најбољи начин на припремљеност посаде, као и на штабове јединица и флота, који губе навике руковођења снагама које су им поверене.

Честа испловљавања омогућавају да се прилично брзо побољша припрема посаде и командно-штабних структура свих нивоа. И то је несумњиво благо: поморска битка у реалном рату може да траје мање од сат времена, али за њу треба да се припрема деценијама.

Други не мање важан фактор је политички. Присуством у Средоземном мору Русија пружа политичку подршку законитим властима Сиријске арапске републике, која води бојева дејства против терориста. Редовни уласци руских бродова у сиријске луке практично искључују спољну агресију против ове земље, што у споју са осталим факторима осигурава влади Вашара Асада могућност наствка борбе против терориста који имају подршку из иностранства.

У очекивању обнове

У наредних пет година руска групација у региону може да се увећа квантитативно и веома да се промени квалитативно. Већ 2014. године у Црноморску флоту ће доћи први бродови и подморнице нове конструкције, а до 2017-18. појавиће се могућност да се формирају групе у којима ће нови бродови бити основа борбене моћи.

Али за ефикасно деловање таквих група пре свега је потребна редовна и квалитетна припрема како пловећег састава, тако и свих обалских структура, што је незамисливо без сталних похода на море. И овде поменути задатак обуке избија у први план — морнари који данас пролазе праксу на палуби застарелих бродова совјетске производње сутра могу сигурно да се осећају када добију нове фрегате, корвете и подморнице.

Још један важан задатак је увежбавање сарадње између флота. Црноморска флота се налази у јединственом положају — у својој операционој зони (укључујући Средоземно море, део Атлантика и Индијског океана) она сарађује са свим осталим флотама Русије: Балтичком, Северном и Тихоокеансом. По унутрашњим воденим путевима она је повезана са Каспијском флотилом, чији бродови пролазе испитивања и ремонт на Црном мору. Све већа политичка и војна активност у Азији чини Црноморску флоту, заједно са Тихоокеанском, једнмм од важних политичких инструмената руског руководства. И њен значај ће се само повећавати.

Илија Крамник,