Економски форум у Санкт-Петербургу концентрисаће се на стабилни раст

02-05-2013 12:00:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Припрема за међународни форум у Санкт-Петербургу прелази у завршни стадијум. Манифестација ће протећи око двадесетог јуна. Ове године у њој ће учестовати око 5000 гостију. Они ће размотрити ситуацију у глобалној економији. Између осталог, дискусија ће бити посвећена новим изворима раста.

Руски Давос, како још називају Петербуршки међународни економски форум, традиционално привлачи водеће политичаре, економисте и бизнисмене. Међу бизнисменима који ће посетити форум ове године таква су чувена имена као што је руководилац највећег произвођача алуминијума, компаније РУСАЛ, Олег Дерипаска, основни власник компаније Северстаљ Алексеј Мордашов и главни акционер АФК Система Владимир Јевтушенков. Међу топ-менаџерима председник Сбербанке Герман Греф, председник компаније Росњефт Игор Сечин и председник управе Гаспрома Алексеј Милер.

Угледни састав форума гарантује занимљиву и корисну дискусију, говори ректор Руске економске школе Сергеј Гуријев.

- Обично разговору испадну врло занимљиви, како на самим заседањима, тако и у кулоарима. Традиционално на форуму наступа председник Русије, практично у пуном саставу долази влада и највећи руски бизнисмени. У том смислу разговор је увек врло занимљив.

Главна тема на форуму ове године ће бити Глобални дневни ред економског раста. Како би развој у размерама читаве међународне економије био стабилан, учесници форума морају да траже избалансирани прилаз мерама за решавање дужничкихпроблема и стимулисању раста. Коментарише директор Економског института РАН Руслан Гринберг.

- Најважније питање је правилан спој мера за опоравак државних финансија и стимулисање економске активности. И по свему судећи, ништа ново овде за сада није измишљено. Што се тиче Русије, овде је реч не само у убрзању темпа економског раста. Ми морамо још и да диверзификујемо економију. Овде обично врло велика улога припада државним инвестицијама.

Један од најважнијих извора економског раста којем на форуму треба да буде поклоњена посебна пажња треба да буду напредне технологије. Међу главним темама су Нови катализатори промена. Гране које су у стању да дају снажан импулс економском напретку постепено се мењају. И то захтева брижљиву анализу и разматрање, истиче директор Фонда за националну енергетску безбедност Константин Симонов.

- Дигиталне технологије одредиле су лице економије последње деценије. То је и нагли развој Интернета, и нагли развој нових средстава везе. Савремени човек је човек који се стлно налази у информационом пољу. Ако говоримо о пробојима у скоријој будућности, мени се чини да ће то наравно бити пробоји у области биотехнологија. Наредна деценија ће бити управо деценија пробоја у тој сфери. Управо овде се сада улаже прилично велик новац.

Између осталог Петербуршки форум није само повод да се разговара о глобалном и да се зближе позиције о главним економским проблемима. Прошле године после манифестације било је потписано више од 80 споразума у сфери бизниса у вредности од преко 10 милијарди долара.


Леонид Гирјанов,