У Русији се прославља Празник пролећа и рада

02-05-2013 12:10:34 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Првог маја у Русији, као и у многим земљама света, такође у ЗНД, обележава се празник пролећа и рада. По читавој земљи одржане су празничне поворке и митинзи. То је један од најмасовнијих и прави народни празник. Он се може сматрати породичним: на мајске демонстрације руски грађани често долазе са децом.

Цвеће, балони, социјалне пароле и застве — Русија обележава 1. мај. Целом земљом је протутњао талас првомајских демонстрација. Градови, може се рећи, такмиче се у масовности поворки и оригиналних празничних програма. Један и по пут смо премашили пријављену бројност синдикалних акција у Москви. 90000 људи је промарширало центром руске престонице. Поворку је организовала странка парламентарне већине Јединствена Русија и федерација синдиката. Представници синдиката имали су главну паролу Заштита права радника — то је безбедан рад, његова економска ефикасност и достојна плата, рекао је први заменик председника Федерације независних синдиката Русије Андреј Исајев.

- Први мај у Русији је у првом реду синдикални празник. Најмногобројнике колоне су синдикалне, и оне су с једне стране свечане и празничне, очувана је совјетска традиција. Са друге стране, чују се озбиљни захтеви које власт узима у обзир.

Колоне лекара, учитеља, студената. Сви окупљени су изашли на празник са озбиљним захтевима, али са празничним расположењем, истакао је градоначелник Москве Сергеј Собјањин.

- То није само због лепог времена, то је везано и са тим што се у граду дешавају обзиљне промене. Граде се нове станице метроа, путеви. У образовању и здравству се дешавају позитивне промене, повећана је плата. Људи су сигурни да ће се њихов живот и даље побољшавати.

Први су празник дочекали Далеки Исток и Камчатка. У главном граду Приморја првомајске колоне су ишле са паролама: Достојан рад, достојна плата! Ево шта су говорили учесници поворке:

- Свима честитам празник пролећа и рада. Ура!Одличан празник и дивно расположење, лепо време. Ура! Мир! Мај! Рад. Ја се радујем за Русију, за Приморје.

Укупно у Русији у празничним демонстрацијама учествовало је више од милион и по људи. На Камчатки су синдикати и политичке странке организовале свој митинг окупивши више од 20 000 учесника. Толико је изашло на улице Јакутска. У републици Саха први мај је добио национални колорит: после демонстрација људи су приредили традиционално коло народа Севера. У Санкт-Петербургу грађани су дочекали празник поворком по Невском проспекту. У Вороњежу су одржане демонстрације са 10 хиљада људи и војно-историјски фестивал Победа, посвећен 68-годишњици победе у Великом отаџбинском рату. А у Ижевску је одржана парада радних колектива одбрамбених предузећа Удмуртије. За време параде приказан је Цар-топ, макете ракета и другог оружја које се производи у републици и ретро-аутомобила.

А у Северној Осетији од 1. маја отворен је међународни слет бајкера. У року од три дана у њему ће учествовати више од 200 мотоциклиста, међу њима бајкери из Пољске, Белорусије, Естоније, Казахстана, Азарбејџана, Украјине и Литваније.

Једном речи, данас, 123 године после првог изласка радника на мајску демонстрацију у Русији, Први мај је поново постао заиста празнични дан у календару, који су чекали, за који су се спремали и обележили са задовољством.

Лада Коротун,