Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Нови хероји Русије

Нови хероји Русије

02-05-2013 12:24:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

У свим историјским епохама поштен и савестан рад, упорност и мајсторство, таленат изазивали су једнако поштовање


Првог маја, на Празник пролећа и рада, у Константиновском дворцу у околини Санкт-Петербурга председник Русије Владимир Путин прво пут је наградио Хероје рада Русије. Ова награда од сада је друго највише звање поред Хероја Русије. Додељују је за посебне радне залсуге пред државом и народом.

Међу награђенима је рудар Владимир Мељник, бравар Константин Чуманов, механизатор Јуриј Конов, лекар Александар Коновалов и диригент Валериј Гергијев. Церемонију награђивања отворио је шеф државе.

- Данас се први пут додељује нова државна награда — златна медаља Хероја рада РФ. Да кажем одмах да оснивање ове награде није само знак оцене високих заслуга наших суграђана који су својим радом прославили домовину. Звање Хероја рада је још један корак ка обнови традиција, јаке везе времена и генерација. У свим историјским епохама поштен и савестан рад, упорност и мајсторство, таленат изазивали су једнако поштовање.

Идеја да се обнови почасно звање Херој рада била је изнета крајем марта ове године. Један од разлога за повратак овог звања је пажња људи за радне струке. Да подсетимо да је звање Херој социјалистичког рада било највише одликовање за време СССР. Додељивали су га само својим грађанима, док су звање Херој Совјетског Савеза и све остале совјетске награде могли да добијају и странци. За време свог постојања звање Херој рада је додељено 19 хиљада пута. Више од сто људи добило га је два пута, а 15 три пута. Ми морамо да памтимо допринос свих људи развоју и стварању велике земље, подвукао је Владимир Путин.

- У совјетско време хиљаде грађана добило је звање Херој рада, затим и Херој социјалистичког рада. Индустријска моћ земље је била створена захваљујући истинском ентузијазму и херојском раду генерације наших очева и дедова. То је историјска чињеница. Ми сви знамо да се победа у Великом отаџбинском рату ковала не само на фронтовима, већ и у позадини: у погонима фабрика, на њивама самопрегорно су радили милиони наших сународника. Њихов допринос победи такође је био награђен високим наградама домовине.

У совјетско време троструко звање Хероја социјалистичког рада добио је академик Андреј Сахаров и светски чувени конструктор авиона Андреј Тупољев, два пута су га добили балерина Галина Уланова и аутор Тихог Дона Михаил Шолохов. Почетком 90-их година прошлог века звање Хероја социјалистичког рада било је укинуто.

Ипак, они који раде данас имају потребу да се ослоне на претходна достигнућа, рекао је председник.

- Данас схватамо да можемо да идемо напред само ослањајући се на наше духовно и културно наслеђе, на традиције хиљадугодишње историје наше земље, јачајући моралне вредности, које обједињују нацију. Морамо да чувамо историјско сећање, у свему да будемо поносни на народ који је створио велику земљу. Народ у чијем карактеру је љубав према раду, способност да ради не жалећи снаге умеће постизања циљева заједничким напорима. Ми морамо да вратимо поштовање за рад, да постигнемо престиж оних професија на којима се држи наша земља: инжењери, конструктори, фармери, учитељи, лекари. Све то је захтев времена. Само упорним радом може да се створи јака и просперитетна Русија.

Одликовање Хероја рада је златна петокрака тешка преко 15 грама. У центру је грб Русије, на супротној страни рељефни натпис Херој Рада Руске Федерације.

Медаљу број један добио је руски неурохирург, директор института за неурохирургију Бурденко Александар Коновалов. По речима Владимира Путина овај човек се може с правом назвати оснивачем руске школе неурохирургије. Диригенту Валерију Гергијеву је припала награда под бројем два. И може се без претеривања рећи да је за њега овај број симболичан: другог маја истакнути музичар прославља рођендан, тог дана ће бити свечано отворена нова сцена Маријинског театра којим од 1996. руководи маестро Гергијев.

Ана Форостенко,