Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Сјајна Боја Србије

Сјајна Боја Србије

02-05-2013 01:10:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У галерији Ардена, Међународног Словенског фонда писмености и културе у Москви, 26. априла свечано је отворена изложба србских уметника под називом Боја Србије, поводом прославе 1150. година словенске писмености.

Уз подршку амбасаде Србије у Русији, Српске православне цркве у Москви, православног фонда Наслеђе митрополита Питирима и Руске академије сликарства представљени су радови Владимира Манића, Исидоре Ивановић, Драгана Бартуле, Дејана Манделца, Биљане Вуковић, Слађане Маринковић, Иване Настески и Маје Ђуровић. Почасни гост изложбе је био амбасадор Србије у Русији господин Славенко Терзић. Са поздравним речима су наступили свештеник Николо-Перервинског манастира Јевгениј Толмачов, генерални директор фонда митрополита Питирима Виктор Јегоров и председница Словенског фонда Русије Галина Богољубова.

Амасадор Србије господин Славенко Терзић је нагласио посебну везу наших предака и изнео своје утиске.

- Изложба Боја Србије којој сам данас присуствовао, и не само ја него и велики део нашег колектива из амбасаде у Руској Федерацији, за нас је изузетак и врло леп догађај. Ми смо веома захвални Словенском центру и захвални смо Фонду јединства словенскох народа, фонду митрополита Питирима. Драго ми је да србски уметници новије генерације, новог таласа буду тако лепо представљени у овом здању. Моје узбуђење било је још веће када сам видео да је ово здање Словенског културног центра из 18. века а неки делови још из 17. века. Ви добро знате да је словенска идеја, дакле идеја словенске културне узајамности нешто што је вековима повезивало србски и руски народ. Руска империја је вековима помагала српске цркве, манастире и не само у новцу него и иконама, књигама,... И ова изложба је још један показатељ духовне блискости и сродности србског и руског народа, једне врло лепе, врло плодне кулурне сарадње. Мени се чини да ми више знамо о Русима, док Руси међутим мало знају о Србима. Ипак шира публика релативно мало зна српску књижевност, српску историју, српску музику, србско сликарство. Мислим да је култура најбољи начин повезивања два народа и зато од свег срца честитам Словенском културном центру и Међународном словенском фонду који су заједно са амбасадом Србије припремили ову сјајну изложбу. Ништа не даје тао плодне тако дугтрајне резултате као што је култура. То је суштина цивилизације, закључио је амбасадор Славеко Терзић.

Сликарка Исидора Ивановић се срдачно захвалила иницијатору изложбе Љубов Кузњецовој за подршку у организацији и сарадњи и уручила захвалнице у име своје арт групе Диверсус Визум и при томе истакла важност излагања у Москви.

- За мене лично, излагање слика овде је од великог значаја јер сам у Москви и почела да учим сликарство и завршила факултет и провела добар део живота. За моје колеге је такође веома битно да се представе у Русији, иако смо допутовали само Владимир Манић и ја, остали са нестрпљењем очекују вести са изложбе.

Љубов Кузњецова прича о идеји и почетку организације ове изложбе, о мотивима и критеријумима одабира уметника.

- Прошле године смо размишљали на тему да представимо управо те сликаре код нас русима у Москви, у Русији. И заједно смо са Исидором Ивановић промислили како би било најбоље да се то покрене и учини. Прошле године у новембру је група србских уметника којих је бројало 17 сликара, под називом Serbia in focus, учествовала у међународном продајном фестивалу у Мајамију. Њихов резултат је био завидан, освојили су прво и друго место, Владимир Манић и Драган Бартула, а Исидора Ивановић је добила диплому за допринос у сликарству разних народа. И решили смо да позовемо ову групу сликара да излаже у московској галерији Ардена. Свим уметницима се захваљујемо што су се одазвали и допринели остварењу наше идеје. И тако је овај пројекат заживео.

Званични део отварања изложбе је завршен наступом хора Николо-Перервинског манастира и пијанисте Алексеја Сканавија и доделом диплома и књига сликарима. На банкету гости изложбе су имали прилику и да уз чашицу домаће, оцене и српску националну кухињу.

О изложби која ће трајати до 18. маја ћемо још говорити у наредном прилогу. Гости у студију Гласа Русије ће бити сликари Исидора Ивановић, Владимнир Манић, Драган Бартула и организатор пројекта Љубов Кузњецова.

Весна Семичастнова,